Марин Райков: Скандалът "Костинброд" спихна като суфле (аудио)

Юлиан Христов 25 ноември 2014 в 09:47 14931 25

Марин Райков

Снимка OFFNews

Скандалът "Костинброд" спихна като суфле и се трансформира в един процес за наличие или липса на контрол от страна на главния секретар на Министерския съвет.

Това заяви пред журналисти бившият служебен министър-председател Марин Райков.

Той се яви в Софийски градски съд като свидетел по делото за костинбродските бюлетини и отказа да назове и посочи авторите на скандала пред медиите. Уточни че каквото има да каже, ще го каже в съда.

Единствен подсъдим по делото е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. До момента показания са дали служители и шефове в печатницата в Костинброд, които обясняваха пред съда технологията, по която "Мултипринт" е печатала бюлетините за предсрочните парламентарни избори миналия май.

Свидетели по делото обясниха, че заснетите и показани от прокуратурата бюлетини са били т.нар. "технологичен брак" и с тях не е имало как да се гласува.

За разпит са призовани днес и служители на дирекцията в Министерския съвет, която на предишните предсрочни парламентарни избори е отговаряла директно за организацията на изборния процес.

"Имаше едни обвинения за планирани манипулации с изборите, някои дори използваха силни думи като „опит за преврат“. Този процес няма нищо общо с онзи скандал", каза Райков пред журналистите преди началото на съдебното заседание днес. Той отказа да влиза в политически коментари, но каза, че от всички е било видно, че „пълното фиаско на лъжата „Костинброд“ се състоя преди връщането на г-н Борисов на власт“. "Тези, които бяха авторите на този сценарий, сега са неузнаваеми. Всички бяхте свидетели на това кой лансира тази измишльотина", каза още Райков.

Пред съда бившият служебен премиер обясни, че не е издавал нареждане на главния секретар Росен Желязков да контролира лично процеса в печатницата на „Мултипринт“ в Костинброд. За охраната на печатницата се грижела Областната дирекция на МВР. Райков каза още, че имало междуведомствено звено между прокуратурата, МВР и ДАНС, които се грижели за измамите по изборите. Няколко пъти пред съдебния състав той каза, че не е чувал някой да докладва за за надпечатани бюлетини, за складове с бюлетини и за проблем с печатницата. Той обясни, че останал разочарован, когато разбрал за случая с Констинброд, защото очаквал, ако има сигнали за нарушения да бъде подаден сигнал именно на него. Мая Манолова от БСП обаче не направила това, въпреки че била наясно, че премиерът е в постоянен контакт с лидера ѝ.

Райков каза също, че не се интересувал от избора на печатница за бюлетините, но и след провеждане на обществената поръчка за бюлетините не е имало възражения от политическите партии, които го занимавали с „най-невероятни подробности“. На въпрос на съда дали е бил наясно с това коя е избраната печатница за бюлетините, Райков започна отговора си с: „Последният ръководител, който разбираше от печатна дейност, беше Георги Димитров“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!