Quantcast

Марин Райков: Скандалът "Костинброд" спихна като суфле (аудио)

Юлиан Христов Последна промяна на 25 ноември 2014 в 09:47 13780 25

Марин Райков

Снимка OFFNews

Скандалът "Костинброд" спихна като суфле и се трансформира в един процес за наличие или липса на контрол от страна на главния секретар на Министерския съвет.

Това заяви пред журналисти бившият служебен министър-председател Марин Райков.

Той се яви в Софийски градски съд като свидетел по делото за костинбродските бюлетини и отказа да назове и посочи авторите на скандала пред медиите. Уточни че каквото има да каже, ще го каже в съда.

Единствен подсъдим по делото е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. До момента показания са дали служители и шефове в печатницата в Костинброд, които обясняваха пред съда технологията, по която "Мултипринт" е печатала бюлетините за предсрочните парламентарни избори миналия май.

Свидетели по делото обясниха, че заснетите и показани от прокуратурата бюлетини са били т.нар. "технологичен брак" и с тях не е имало как да се гласува.

За разпит са призовани днес и служители на дирекцията в Министерския съвет, която на предишните предсрочни парламентарни избори е отговаряла директно за организацията на изборния процес.

"Имаше едни обвинения за планирани манипулации с изборите, някои дори използваха силни думи като „опит за преврат“. Този процес няма нищо общо с онзи скандал", каза Райков пред журналистите преди началото на съдебното заседание днес. Той отказа да влиза в политически коментари, но каза, че от всички е било видно, че „пълното фиаско на лъжата „Костинброд“ се състоя преди връщането на г-н Борисов на власт“. "Тези, които бяха авторите на този сценарий, сега са неузнаваеми. Всички бяхте свидетели на това кой лансира тази измишльотина", каза още Райков.

Пред съда бившият служебен премиер обясни, че не е издавал нареждане на главния секретар Росен Желязков да контролира лично процеса в печатницата на „Мултипринт“ в Костинброд. За охраната на печатницата се грижела Областната дирекция на МВР. Райков каза още, че имало междуведомствено звено между прокуратурата, МВР и ДАНС, които се грижели за измамите по изборите. Няколко пъти пред съдебния състав той каза, че не е чувал някой да докладва за за надпечатани бюлетини, за складове с бюлетини и за проблем с печатницата. Той обясни, че останал разочарован, когато разбрал за случая с Констинброд, защото очаквал, ако има сигнали за нарушения да бъде подаден сигнал именно на него. Мая Манолова от БСП обаче не направила това, въпреки че била наясно, че премиерът е в постоянен контакт с лидера ѝ.

Райков каза също, че не се интересувал от избора на печатница за бюлетините, но и след провеждане на обществената поръчка за бюлетините не е имало възражения от политическите партии, които го занимавали с „най-невероятни подробности“. На въпрос на съда дали е бил наясно с това коя е избраната печатница за бюлетините, Райков започна отговора си с: „Последният ръководител, който разбираше от печатна дейност, беше Георги Димитров“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2014 в 21:56

№ 25-това не беше скандал,това беше театър.Шефът на тази печатница е приятел на кого,на цЕцо цВетанов...но бсп и герП са едно и също-герП фалшиво дясно,бсп-фалшиво ляво.Те си играят театър заедно за пред ошашавения електорат.И заедно заметоха костинбродското проблемче "под черджето"...А иначе и двете партии купуват гласове...

25.11 2014 в 21:09

"Скандал" никога не е имало - още от самото начало беше ясно, че случката в Костинброд е инсценировка на БСП, за да си вдигнат резултата на изборите и да направят ДП (известен още като "10") шеф на ДАНС).

Е да ама заговорът не успя. Намериха се будни българи, които да спънат дебелака преди да е седнал на шефското кресло.

25.11 2014 в 19:15

Генералите от ДС са харесали бОйко бОрисов за проекта си фалшива дясна партия ,защото е себелюбив и хитро винаги се измъква "сух от водата" от всяка трудна ситуация,като даже успява да накисне някой друг.Той е страхлив,но хитро прикрива страха си като оня момент ,когато сдаде властта-уж не можел да гледа кръв по "собствения"си асфалт...или когато литкаше със специалния самолет до Варна ,а бодигардовете му карат със шеметна скорост за да стигнат навреме също в Бургас-никой да не знае в кой джип е главата на правителството...има още,но прочетете си сами в Интернет,какво е психопатия,пасва му абсолютно тази диагноза.

25.11 2014 в 18:48

До №14 -абсолютно си прав.Това за комунистите в гЕрб съм им го писала на гербарските тролове поне 1199 пъти.И освен това бОйко бОрисов е бил свързан с мутрите от подземния свят и "наркобизнеса" в България.НСБОП са го били вербували за "канарче"-да им пее за плановете на мутрите с които е бил свързан.Но у нас всичко е на опаки,у нас наричат "господине"такива като мАйкъл чОрни,като "пашата"/приятелчето на бОйко бОрисов/,като чЕрепа и т. н...

25.11 2014 в 18:26

HOMO ти глупав ли си или си многооо прост!?!?!?

25.11 2014 в 18:18

Ейй , Homo Sapiens12:30 25 ное 2014 ....
ДУХАШ ЛИ, ДУХАШ ЛИ .... ПЕДьО

25.11 2014 в 18:13

"ARROGANT | 25.11.2014 16:52
Въпрос към зомбираните гербоушковци по-долу и по-горе:
Как се явиха тия 480 хиляди надпечатани бюлетини?
Кой разпореди да се напечатат?
Кой плати за тях?
–––––––––––––––––––––––––––––––––
Тия въпроси НЕ СА СЕ "спихнали". Те ще стоят до тогава докато не се отговори на въпроса: К О Й???
Всеки случай нито Мая Манолова, нито С. Станишев, нито Местан, нито Бареков ги е надпечатал и ги е напъхал в печатницата на приятеля на Цв.Цв.
Явно на някои много им се иска това престъпление да се "спихне". Мишън инпасибъл!!!"

25.11 2014 в 15:15

С една дума още един не чул и не видял. За този имах малко по-високо мнение, но явно още веднъж се оказва, че съм грешал. Остроумия и цинични отговори пре съда и пресата, и пак няма виновен, освен една дребна рибка, в лицето на секретаря, който горкия, знае, че е виновен, но го е страх да каже, че не е само той...

25.11 2014 в 14:07

Хомо, престани да псуваш като аргументация на твоите глупости, защото само демонстрираш какви типове, шлифовани по селски маниер, гласуват за ГРОБ.

25.11 2014 в 13:18

Homo - Боко има и членска книжка към БКП нека не го забравяме бълвайки измислици. И да псуваш и да не псуваш много факти има около пожарникаря вербуван агент на ДС.