Манолова показа нови 5554 тона боклук на пристанище Варна-Запад

Промените от февруари в Закона за управлението на отпадъците, са „пунта мара“, в която участват и Борисов, и екоминистърът, и РИОСВ, митници и пристанища, каза лидерът на Изправи се.БГ

OFFNews 14 септември 2020 в 13:55 4795 0

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова показа нови бали с 5554 тона боклук на пристанище „Варна Запад“ в свое видео на живо във Фейсбук.

Преди месец, на 6 август, показахме 5500 тона боклук от Великобритания и от Италия на пристанище „Варна Запад“. Те вече са изгорени сега идва нова партида с боклук – 5554 тона боклук, които са разтоварени на пристанището миналата седмица. От тях над 2000 тона са тръгнали за различни части на страната, за да се горят, обясни Манолова.

Това е една голяма „пунта мара“, както би казал Борисов, в която участва самият той, участват министърът на екологията, регионалните инспекции по околна среда, впрегнати са пристанището и митницата. Законодателството е една широко отворена врата, която обслужва частни интереси, категорична е Манолова.

С приетите през февруари промени в закона, според депутатите, въпросът с отпадъците уж беше решен – обещаваха строг контрол, да не се внася боклук, площадките да се наблюдават, да има санкции за нарушителите. Реално обаче нищо не се е променило, допълни тя.

След среща на Манолова и екипа й с администрацията на пристанището, става ясно, че всичко е законно – фирмата има разрешение боклукът да е приет и разтоварен на пристанището, а фирмите имат съответните разрешителни за горене на боклук.

Тя допълни, че от „Изправи се.БГ“ още през февруари е внесен проект на закон за промени в Закона за управление на отпадъците - за забрана вноса на боклук от трети страни, за затягане на режим за горене на отпадъци. Манолова припомни, че горенето на отпадъци е един от малкото бизнеси с уведомителен режим, а не разрешителен. Тя даде пример, че за да си остъклиш терасата трябва разрешение, а за горене на боклук трябва да уведомиш. Има и режим на мълчаливо съгласие – ако органът, който отговаря за дейността, не отговори, значи е съгласен с дейност за горене на отпадъци, обясни Манолова.

Зариването на страната с боклук и вноса на боклук е заслуга на последните десет години управление. В пъти е увеличен вносът на боклук от чужбина. Въпрос на време е да се добавят социални искания и чиста природа към исканията на протеста. Не можем да се примиряваме със зариването на държавата ни с боклуци. „Изправи се.БГ“ обяви меморандум на партньорската мрежа, в който един от приоритетите е мерки за защита на въздуха и природата и против презастрояването. Ще настояваме да има законодателство, което да забранява бали с боклук на пристанищата, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови