Майката на Иван Владимиров-Нав: Това е планирано убийство, има опит за заличаване на следи

Нямам право да се разхождам в дома си между 14 и 16 ч., разказа Слава Иванова

OFFNews 10 февруари 2023 в 09:52 11765 3

Слава Иванова

Снимка Стопкадър: bTV

Слава Иванова

За мен това е много добре планирано и обмислено до най-малкия детайл убийство, заяви майката на застреляния психолог Иван Владимиров Слава Иванова пред bTV.

В сряда вечерта известният психолог беше убит в кооперацията, в която живее в София, от негов съсед - 52-годишен полицай, за когото били подавани жалби от 2020 г.

Иванова посочи, че е имало опит да се заличат следите и това я води до мисълта, че е обмислено убийство. Вуйчото на Иван Васил Василев посочи, че има много въпросителни около убийството.

Стана ясно, че личната карта на психолога липсва. Близките на Иван Владимиров не знаят и към кого да се обърнат, за да попитат кога ще могат да го погребат.

"Заради нагласата си и желанието да търси във всяко нещо добро, синът ми не е допускал, че може да се стигне до това. През цялото време се опитваше да разрешим нашите отношения с добро. Предния ден ходих в полицията и депозирах жалба, разказвайки какво се случи. На вратата ми беше мазано, на стъклото на балкона имаше размазано яйце. Беше ми издърпал одеяло, което е стъпкал в калта. Още една дреха беше издърпана", разказа Слава Иванова.

По думите ѝ бившият полицай, който се казва Румен Тонев и е бил уволнен от МВР през 2000 г., отричал, че е извършвал подобни действия и заявявал, че никой не го е видял и нищо не може да бъде доказано.

В четвъртък на брифинг от Софийската градска прокуратура първо заявиха, че Тонев не е отрекъл, че е извършил убийство и сам е предал пистолета си, но впоследствие е отказал да дава обяснения. 

"Иван слезе и му каза – дай да ти дам моя телефон и всеки път, когато нашето пране или някакъв шум ти пречи, обади ми се, с готовност ще откликна. Той каза да не го занимаваме, влезе в апартамента и на другия ден се случи това. За мен това е много прецизно обмислено и подготвено действие", заяви майката.

Слава Иванова сподели, че се надява смъртта на синът ѝ послужи за това да се промени закона и доведе до някаква положителна промяна.

Скандалите със задържания бивш полицай и жалбите

"Някоя институция вчера казала, че жалбите срещу мен са повече от тези, които сама съм подала. Но това е мерене на килограм - какво пише в моите жалби и какво - в тези на Румен Тонев, къде е истината? Отказвам да прекарам живота си в подаване на жалби. Много пъти просто не подавах жалби", обясни майката на психолога. 

По думите ѝ е имало и заплахи. Тонев я причакал веднъж и казал: "Отправих ти последно предупреждение". Според Слава Иванова всички жалби на Тонев са за неща, станали преди много години. 

"Прибираме се с моето внуче в 15:30 ч. и го слагам на един стол да рисува. Пазя се да не вдигам шум и реших да му сложа една възглавничка. Леко дръпнах стола и след половин минута на стъклото имаше разбито яйце. Аз нямам право да ходя в хола си по пода между 14 и 16 ч.", разказа Слава Иванова.

По думите ѝ Иван винаги се е опитвал да разговаря спокойно със своя съсед.

"Той подхождаше с добро. Нямаше агресия. Не е правил неща, с които да предизвиква съседа. Опитваше се да разговаря и да стигне до някакъв консенсус. И двамата много се пазехме от това да не прекрачим границата и да не опитаме да решим конфликта с обичайните средства", каза тя.

Самият Владимиров в интервю в края на ноември обяснява как "входната му врата прилича на арт инсталация". "Моята входна врата и стълбите пред нея придобиват вече вид на арт инсталация. Мога да сложа различни линии, където е пръскал с нещо (съседът му, който снощи уби известния психолог - бел. ред.), хвърля машинно масло, маза вратата с грес, яйца и какво ли не", посочва тогава психологът. 

Ден преди убийството на Иван отново е имало скандал.

"Сутринта в 6:30 ч. станах от леглото и по невнимание съборих телефона си. Стената на коридора до вратата беше напръскана и на балконското остъкление имаше хвърлено яйце заради този изпуснат телефон. След това имахме проблем с едно разгонено коте. Извъртях 10 перални за един ден. Едно одеяло малко по-дългичко имах и го беше издърпал и стъпкал в калта", разказа майката на психолога.

Иван Владимиров е слязъл при Румен Тонев, като му е предложил да му даде номера си, за да му се обажда всеки път, когато има проблем. Бившият полицай обаче затръшнал вратата.

Слава Иванова заминала за Ихтиман. Преди убийството психологът е бил на представление в Народния театър, като след него се е прибрал с велосипед.

"На стълбището е станало всичко", каза майка му. Тя добави, че вече е невъзможно да остане в жилището си: "Трябва да се махна от там".

Вуйчото на Владимиров обясни, че психологът не бил човек, който ще се заяде и ще предизвика конфликт. 

Според майката един от основните проблеми е, че всякакви хора могат да притежават оръжие и да правят с него каквото преценят.

"За мен този човек имаше нагласата, че той има права, а всички ние имаме задължения и трябва да се съобразяваме с него. Когато това не стана, той действа според своите разбирания и психика. Ако той нямаше оръжие, това нямаше да се случи", каза тя.

Слава Иванова добави, че синът ѝ е една голяма усмивка и светлина. "От дете е много позитивен и ведър, с нагласата, че в живота има много трудности и това са предизвикателства, които не го притесняват. Цялата тази нагласа е свързан с един идеализъм, че светът е добър. В конкретната ситуация, отивайки за пореден път да разрешава с добро дребен конфликт, той си плати за това", завърши майката на Иван Владимиров-Нав.

"Знам, че Бог ме обича и неговата цел не е да ме убие, а да си пренаредя приоритетите", казал Владимиров на майка си в разговор и допълни, че синът ѝ е отишъл да учи в Америка, за да се върне и промени България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-295

3

Vitorio

10.02 2023 в 11:19

Бог да го прости Иван, обаче искам да обърна внимание на нещо което е журналистическа практика и е неписан закон на българското битие. Потърпевшият и неговите близки винаги стават основният обект на медиите, докато на престъпникът-извършителят, винаги се пази самоличността и "достойнството" дори не му се показва снимка, или да се даде информация с какво се е занимавал!
Това е всеки път, медиите извършват второ покушение срещу жертвите на престъплението и никога срещу извършителите!
Няма никакво желание да се разследва журналистически, за да може хората да си извадят обосновано и лично заключение за случая!
В Хайдушка държава на мутри милиционери и фуражки, обикновените хора са втора категория тревопасни, спрямо болшевишките морлоци и техният "меч и щит" мицифайки психари, проклета държавица! Но хората сами са си виновни, това е идеалът за успелият български мъж, да бъдеш силовак на държавна издръжка и на 45 години да се пенсионираш, да ти даде държавата 20 заплати и максимална пенсия!

22548

2

dolivo

10.02 2023 в 11:01

Не е проблем пистолета, убийство се прави мигновено и с нож и с тъп предмет. Да, за тиражиране на много убийства - оръжието трябва да се регулира.

Защо този човек не е освидетелстван и притиснат от службите при сигналите?

Слагайте си камери насочени към вратите, явно доказателства е хубаво да има човек и да е жив, отколкото на някой личните данни да са защитени, да имаш глоби и да си умрял.

22548

1

dolivo

10.02 2023 в 10:57

трагедия

аз по статията имам препоръка, че ми се включи OCD-то

Проверявайте моля през граматичен коректор, че:
"Скандалите с задържания бивш полицай и жалбите" дразни - "...сЪС задържания..."

Ритмиката и свободата на четене страда, да не говорим, че е добре да пишем грамотно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!