Любимец 15: БСП е най-демократичната партия

ОFFNews 20 юли 2015 в 18:40 5140 9

Момчил Неков.

Евродепутатът от БСП Момчил Неков, известен още като Любимец 15, заяви, че партията му е най-демократичната в цялата страна и никой не го е принуждавал да се откаже от поста си в европарламента.

Пред bTV Неков, за когото избирателите на БСП гласуваха погрешка по време на последните избори за европарламент, тъй като номерът му в бюлетината съответстваше на номера на БСП - № 15, каза, че вече са му простили за това и че той работи за партията и народа си.

Той е подел кампания, с която иска да включи възможно най-много български храни в списъка на защитените с патент продукти в ЕС чрез географските означения. По този начин уникалните за страната ни производства ще бъдат с гарантирано наименование и гаранция за произход.

Според него това ще е в голяма полза за родните производители, особено малките и средните. Неков даде пример с това, че у нас само 2 продукта са защитени с този географски принцип, а гърците са регистрирали саламуреното сирене като тяхно, което изключва възможността страната ни да се рекламира с него.

Според Любимец 15 България може да регистрира зеленото сирене от Черни вит или Поморийската сол, точно както са регистрирани сиренето горгонзола в Италия и Пиранската сол от Словения.

Географската защита ще служи като гарант за качество както в Европа, така и в страни, с които съюзът има двустранни отношения - като Индия например. Така производителите ни могат да стигнат до световните пазари.

Евродепутатът се обяви против Споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) със САЩ поради няколко причини. Една от тях е, че българските производители ще се окажат в позиция на двойна конкуренция - европейска и американска, където производителите имат по-ниски цени на горивата, по-ниски такси и други облаги, които позволяват по-евтина продукция, която ще подбие родната. Освен това българските средни и дребни производители няма да могат да се възползват от отварянето на пазара към САЩ, защото те нямат капацитета да го направят, тъй като се интересуват да произвеждат стоки за страната и евентуално за износ към съседни страни, но не и масово в САЩ и ЕС.

Друг момент е липсата на пропорциалност - не може американските граждани да нямат визи за България, но българите да имат за САЩ. Освен това Неков се обяви твърдо против ГМО храните и навлизането им в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!