Линейки няма да се отзовават на сигнали в ромските махали

ОFFNews Последна промяна на 07 декември 2014 в 10:32 43846 55

Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това обяви пред bTV здравният министър Петър Москов.

Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали.

"Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши", каза Москов. Той призова лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици и медии", да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ.

"Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", отсече Москов в отговор на критиките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички в страната.

Битата лекарка от Спешна помощ Ирина Маринова си свали очилата в ефир, за да покаже посинените си очи, след като беше нападната от роми във Врачеш. Инцидентът стана преди около седмица. „Никога няма да отида на сигнал в ромската махала във Врачеш”, категорична бе жената.

"Отидохме по сигнал за бременна в пети месец, която има болки. Посрещнаха ни две момчета, които бяха със скутерче. Казаха ни на къде вървим и те подкарах зад нас. Шофьорът спря, за да минем през дупка. Чу се страшен удар. Оказа се, че двете момчета са се ударили в линейката. Когато слязох да го видя, едното момче се държеше за главата. Попита ме така ли се кара. Другото момче обаче беше станало агресивно, а ние отивахме при жена му. Оказва се, че агресивното момче първо е посегнало на шофьора. Попитах го дали има книжка и дали спазва дистанция и той ме удари”, разказа през сълзи д-р Маринова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2014 в 19:32

ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО
Чл. 85. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) На пациента се оказва здравна помощ независимо от неговата възраст, пол, произход, език, национална, расова или политическа принадлежност, образование, убеждения, културно равнище, сексуална ориентация, лично, обществено или материално положение, увреждане и вид и причина на заболяването.

09.12 2014 в 19:51

Трябва май да ги побийваме повечко, че и по-често. Ама не всички де, само ей такива като тоя мангал дето удря доктор. Покажете го де МВР, не го крийте :) Москов да го измисли така че да не ни осъдят за етническа дискриминация, и съм съгласен

09.12 2014 в 13:35

Станчо , съгласен съм, а как да стане гато властта не позволява и всячески възпрепядства придобиването, именнозаради това , че може да и се наложи да бега барабар с мангалите дето хартуни?

09.12 2014 в 02:51

След прочитането на тези комента ри вече съм убедена - България не трябва да съществува, линейки в нея не трябав да има. Гнусни сте всички расистки говеда и не заслужавате да живеете, трябва да се пръснете по света, където да миете лай*ата на чужденците, които с вас да се отнасят по същия начин, както вие с всички различни! Срам ме е да съм българка, България е ксенофобски кенеф!

09.12 2014 в 00:47

Изгледайте филма Skinning и ще разберете защо съседите ни в Сърбия нямат проблеми с тях :)

09.12 2014 в 00:18

Идете във Великобритания да ви полекуват малко, та тогава плюйте по българските лекари! Няма по- разглезено, нагло и безотговорно към здравето на децата си племе от това на българския родител!Всички вие претендирате да сте добри родители и поне интелигентни повече от средното, но винаги търсите някой да ви е виновен за счупената ръка, за ревящото дете, за лошото обслужване! И никога не сте вие! Никога не сте виновни за това, че детето ви е паднало то катерушката когато вие сте си пили бирата, или че е карало колело без каска и си е ударило главата, или си е пъхнало перличка в оная си работа докато вие спокойно си клюките в другата стая! ХАйде поемете си вашата част от отговорността за отглежденето на децата ! идва ли ви изобщо на ум, че в банката намусената служителка е норма, а намусения лекар е престъпление! Че да чакаш на опашка в магазина е норма, но да чакаш в болница- престъпление ! Изобщо идва ли ви наум, че може да има в съседната стая по-тежко болен, умирающ, които се нуждае повече от медицинка грижа отколкото виеѝ? Нееее! Вие идвате в болницата за да поЛучите индулгенция! Проблема на нашето общество според мен е в тоталната липса на чувствителност спряма проблемите на другите! Идете да се лекувата в чужбина!Там ще ви послещнат с усмивка, а анестезиолог ще видите след 1 месец ! Верно - усмихнат !

08.12 2014 в 23:51

Братя Българи, купувайте си оружие защото може да излезне поскоро някой конфликт като в Катуница и трябва да сме готови тези боклуци да направиме на сапун !!!

08.12 2014 в 23:29

Ще да пия на пук врагу,

на пук и вам, патриоти,

аз вече нямам мило, драго,

а вий... вий сте идиоти!

08.12 2014 в 22:38

Правилно.В гетата циганите живеят на принципа на естественият подбор.Не виждам смисъл да им пречим да прекарват живота си , както им харесва.Който оцелее , оцелее.

P.P На финансираните от задокенанската територия медии са им се подкосили краката днес.Що ли не публикуваха , за да изкарат Москов расист, ма коментарите са 95% в подкрепа за министъра.Ще има здраво нашокване на канчетата.Може и некой грант да се позабави. :)

08.12 2014 в 22:03

Имат ли,платили ли си здравни осигуровки,използват Конституцията на Р.Б.,АЗ НЯМА ДА ПЛАЩАМ ПОВЕЧЕ!Отидете сега,веднага в Пирогов и ще видите само мангали!А там нашите лекари са в небрано лозе!