Лиляна Павлова носи отговорност за "Ечемишка", смятат автомобилисти

Според шефа на МЕНСА-България АПИ е спасила животи, като е затворила пътища

OFFNews 07 февруари 2017 в 12:13 16301 7

Автомобилисти смятат, че Лиляна Павлова носи отговорност за инцидента в

Отговорностите за инцидент като този на тунела "Ечемишка" на магистрала "Хемус" тръгват от министъра на регионалното развитие и благоустройството, но не сегашния. Това смята председателят на Управителния съвет на сдружение „Обществен съвет за пътна безопасност” Димитър Ганев, който взе участие в пресконференция по повод инцидента на магистрала "Хемус" от неделя.

На нея присъстваха също инж. Йонко Иванов, председател на УС на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка (СПАМП) и председателят на МЕНСА България Христо Радков.

Според Ганев отговорност трябва да носи бившият регионален министър, който назначава председателя на УС на АПИ. Той обясни как работи АПИ. Управителният съвет на агенцията се управлява от трима души, които взимат решенията. УС взима решение, а председателят го изпълнява. По този начин е сключен договор за поддръжка с "Автомагистрали" ЕАД за поддръжката на "Ечемишка".

В същото време Областното пътно управление (ОПУ) има служител по безопасността, който трябва периодично да прави обходи на тунела и да прави заключения – има ли опасност в тунела, има ли нужда от поддръжка.

"Той трябва да напише доклад до началника си и съответно до председателя на УС на АПИ, а веднъж на 5 години трябва да мине звено, назначено от УС и да види какво "Магистрали" ЕАД е направило", обясни Ганев. По думите му от агенцията казват, че е направена проверка, но не е показан документ.

"За да почне да се разплита възелът с тунел "Ечемишка", трябва да се отговори – има ли определен служител по сигурността по реда на чл. 12 от наредбата за тунелите, той трябва да стане ясен поименно", категоричен е Ганев.

Той зададе въпрос също и дали има доклади от този служител за това какви проверки е извършил и какво са установили тези проверки. Също така трябвало да има назначено и специално звено към АПИ, което веднъж на пет години да прави свои проверки. "Назначено ли е това звено със заповед на председателя на УС на АПИ. Ако е работило това звено, имало ли е проверки, кога са били, какво е установено за състоянието на тунела – нека да станат публични и да видим какво пише в тях", призова Ганев.

Той смята, че АПИ трябва да извади и договорите, които са сключени за поддръжката на тунела. 

"На върха на пирамидата АПИ стои министърът на регионалното развитие и благоустройството. Това е човекът, чрез който нищо в АПИ не може да се случи. Сега УС е от двама души. Всички други приказки, с които баламосват – за ремонта от 30 години, че още когато е строен, е оставена ниша между скалите и тунелите, са несъстоятелни и имат за задача да отвлекат вниманието от истинското положение на нещата. Тогава да се търси персонално виновен", каза Ганев. 

Йонко Иванов смята, че освен докладите, на светло трябва да бъде оповестено и "досието" на тунела, което се поддържа още то построяването на съоръжението. По думите му трябва да бъде оповестено дали действително е правен ремонт или той фигурира само на хартия:

Ние сме притеснени, че такова досие няма или ще бъде скалъпено набързо. Има ли такива звена за превенция и риска, които да правят анализ на съоръженията" Ако в момента, в който беше започнал ремонтът на виадукта и беше затворен тунелът – трябваше да бъде направен и ремонт на тръбата на тунела. По каква причина започна ремонтът в късна есен? Нали бяха останали пари за усвояване...

По думите му вместо това управляващите вдигнали цените на винетките и вменили вина на шофьорите. Според него, ако отговорните служители се бяха "разходили" из тунелите, щяха да знаят за проблемите на тунела и да си понесат отговорността:

Нека не ни заблуждават, защото ние искахме да вменим задължение и вина на институциите това да бъде вкарано в закона и те да бъдат наказани - държава, министерство, агенция, изпълнители и подизпълнители. Ние искаме да имаме добри пътища, а не добра организация на движението.

Той обясни, че за една магистрала трябва да има дублиращ обходен път, който да е годен за движение. Но нито "Тракия", нито "Хемус" имали годни за движение обходи, защото и те не са ремонтирани от години. "Някой трябва да потърси отговорност на тези, които правят тези пътища", категоричен е той.  

По думите му магистрала "Хемус" е работила едва 100 дни през годината. 

АПИ е институцията, която е спасила много животи в пътищата на България, защото много от пътищата бяха затворени. Това каза председателят на МЕНСА България Христо Радков, който направи уговорката, че участва като шофьор, а не в качеството си на председател на организацията. "В  момента всички погледи се обърнати към сегашното ръководство, а никой не казва нищо за предишното ръководство. Когато е трябвало да се направи оглед, кой търси отговорност на предишния шеф на АПИ? Нас в един момент не ни интересува колко пари ще изгубим като данъкоплатци, а дали ще се приберем живи", коментира той.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12009

7

Vassil Valtchev

08.02 2017 в 10:38

Тази е за затвора директно!

12415

5

senester

07.02 2017 в 13:53

Дебелата Свинетка и партизанска внучка Павлова освен да лъже майсторски като ментора си Боко,друго май не умее. Нямало дупки по новите им магистрали,тежка им била зимата,застрашително намаляла популацията на мароканските скакалци - все обективни причини,за да нямаме качествени пътища. Не се споменава за занижения държавен контрол при строежа им,за сметка на отчисления към партийната каса.Това са само някакви си милиони.Къде ще се равняват с корупцията в Румъния.Наглеци жалки,но вече твърде богати за наша сметка

8992

2

Zaplata Pleven

07.02 2017 в 12:48

Пълни глупости

15509

1

Бухльо

07.02 2017 в 12:45

Ами разбира се, че носи отговорност. АПИ е ресорната агенция за поддръжка на пътната инфраструктура и е подчинена на министъра на регионалното развитие. Ако въпросният министър се възползва от положителното (рязане на лентички и прочие, в стил "ние правим..."), то е логично доброволно да излезе и да обере сега негативите. "Не ли?"