ЛГБТИ активисти канят Бойко Борисов на среща

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2017 в 15:03 5652 5

Организационният комитет на София Прайд изпрати официално писмо-покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот.

Поводът за писмото са изказвания на Бойко Борисов в предаването „Здравей, България!“ по „Нова телевизия“ на 22.06.2017 г., че „нито трябва толкова да се парадира“, нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.

В писмото се посочва, че опитите за продуктивен и траен диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри през годините, остават безрезултатни. Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна.

От "София Прайд" са категорични, че необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото,  посочват от организацията.

София Прайд настоява за:

Въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди.

Ясно и категорично осъждане на речта на омразата, в това число тази на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.

Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование.

Въвеждане на ефективни механизми за справяне с училищния тормоз на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.

Ефективен достъп до адекватни здравни услуги, които обслужват специфичните нужди на ЛГБТИ хората и се предоставят в приемаща тези идентичности професионална среда.

Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентация на партньорите.

Въвеждане на достъпна и безплатна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние.

Тази година беше десетото издание на прайда, който бе под надслов „Да прогоним предразсъдъците“. Над 3000 души взеха участие в него и го превърнаха в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега.

За първи път зад София Прайд открито застанаха рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права.

Фасадата на един от символите на столицата – Националният дворец на културата, също бе осветена ден преди София Прайд, с цветовете на дъгата – международно признатият знак на движението, в подкрепа на правата на ЛГБТИ общността у нас.

Осемнайсет дипломатически мисии, УНИЦЕФ – България, и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17059

4

рамбо

23.06 2017 в 18:45

Ще вземе да иде нашия, ще видите...Щом е за няколко гласа в повече като нищо ще цъфне

22015

2

Стефан

23.06 2017 в 16:52

И кво ще искат? Квота в парламента? В министерския съвет? Право на вето върху законите?

Тия май наистина се вземат на сериозно. А ако Борисов ги приеме, ще си вкара не е истина какъв автогол.

38250

1

Denis Rizanov

23.06 2017 в 15:11

ГА-ГА-ГА-ГА-ГА-А-А-АААААААА!


дрес-кода какъв е? "бекини дибидюс" или "пера ин дъ асс"?