"Лазаре, стани!", момичета вече могат да обичат

OFFNews 23 април 2016 в 06:24 5393 0

Днес е Лазаровден, първият от трите големи празника, свързани с чудото на възкресението заедно с Цветница и Великден. Имен ден празнуват Лазар, Лазарин и Лазаринка. 

Името има древноеврейски произход и означава "Божия помощ".

Денят на св. Лазар се отбелязва винаги в съботата преди Страстната седмица. Той напомня за най-голямото чудо, извършено от Христос - възкресяването на Лазар 4 дни след смъртта му с думите "Лазаре, стани!". Това става и непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Седмицата на Христовите страдания. 

В IV век Лазаровото възкресение се считало за общоцърковен и тържествен празник. Лазаровата събота е единственият ден в богослужебната църковна година, когато възкресната (неделната) служба не е в неделя. 

Народните традиции свързват Лазаровден с откъсването на зелени върбови клонки, които да красят вратите на Цветница. На този ден се изпълнява и обичаят лазаруване, след него момичетата стават готови да обичат и да се женят. Порасналите девойки обикалят къщите с цветя и пеят песни по къщите за всеки член на семейството. Стопанката ги дарява с яйца, символ на живота. В народните вярвания християнското възкресение се преплита с възраждането на природата за нов живот. 

На Лазаровден се почита и паметта на мъртвите, като се раздава жито.

На трапезата се слагат само постни ястия, на утрешната Цветница е разрешено да се яде и риба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови