Празнуваме Лазаровден

OFFNews 04 април 2015 в 06:00 7529 1

Снимка БГНЕС

На днешния ден празнуваме Лазаровден, който поставя началото на Великденските празници.

Пролетният празник се счита за ден на неомъжените жени, които изпълняват обичая лазаруване.

В обичая участват девойки над 16 години, наречени лазарки или лазарици, които обикалят полето и къщите, пеят песни за любов, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет - шест от тях, две групи по три, наречени "поялици", пеят по домовете, други шест - също "поялици" (пак две групи по три), пеят по пътища, ниви, а две, наречени "шеталици", играят (шетат) една срещу друга, докато пеят песните по къщите за членовете на домакинството.

От "поялиците", пеещи по къщите, първата се нарича "предница", втората е "средница" (тя събира парите), а крайната - "задница". От "шеталиците" "танчерица" е тази, която води хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат "другарки".

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място (на висок баир) и запяват.

След това лазарките тръгват по махалите, като за накрая оставят махалата, от която са тръгнали. Те пеят песни за всеки член от семейството.

Лазариците играят в кръг, под такта на песента. Всяка лазарица взима късче от хляба, потапя го в меда и го изяжда, а след това потапя пръстите си в паницата с вода, намокря ги, намокря и устата си, избърсва се в престилката на домакинята, за да лепнат пчелите, когато се роят и за да останат на куп у дома, а не да бягат по чужди дворове.

В Северна България и на други места е традиция стопанинът на дома, приел лазарките, освен с пари и дребни подаръци, да ги дарява с яйца, които се събират за предстоящия празник Великден. Затова там, освен характерното празнично облекло, задължително се носят и малки кошнички за събиране на дарените яйца.

В миналото на Лазаровден момците от селото са искали ръката на своята избраница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови