Лавинната опасност е 3-а от 5 степени. Ако продължи да вали, ще стане четвърта

Не трябва да излизаме в планината без резервни ръкавици, термос с чай, парче шоколад и термо одеяло

OFFNews 08 февруари 2023 в 09:52 3320 0

Андрей Балевски

Снимка Стопкадър България Он Еър

Андрей Балевски

Опасност от лавини тази година е малко по-специфична заради много топлото начало. Степента на опасност в момента е трета от възможни пет. Ако продължи да вали, ще стане четвърта.

Това заяви Андрей Балевски от Българската лавинна асоциация пред "България Он Еър".

"Тепърва очакваме промени. Нямаме инциденти. Трябва да се внимава, защото тази основа много трудно може да се промени, обстановката под снега е невидим враг", каза още той и добави, че снегът в Пирин е над 130 см.

Балевски обясни още, че трета степен означава, че няма видими признаци за лавинна дейност, но при навлизането на човек по склоновете може да се откъсне снежна маса, което е коварно, защото хората не го виждат.

Степента ще се задържи до края на тази седмица, тъй като ниските температури не позволяват на снежната маса да слегне. При обилни снеговалежи може да се качи до 4-та степен, но не и до пета. "5-а степен е изключително рядка - това са огромни лавини, които навлизат в населени места. Нямаме и писти, при които да минават потенциални лавини", посочи Балевски. 

От думите му стана ясно, че над Банско в Пирин са единствените изследвания, които са на ежедневен принцип. "Гледа се изложението на склоновете. В момента най-натоварени със сняг са източните, югоизточните и южните склонове. Преди два дни имаше изгледи за спонтанна лавина под Муратов връх", каза скиорът. 

Той уточни, че опасностите не са само от лавини и затова хората трябва да са в група от 3 до 5 човека, подготвени добре технически и физически.

"Екипировката невинаги означава, че тя ще ни помогне. Трябва да знаем как се борави с нея. В момента има опасност и от замръзвания, защото горе е -20 градуса. Ако някой се загуби в планината, не е нужно да попадне в лавина, за да се получи критична ситуация. Ако има лавина, няма шанс човек да оцелее", коментира Андрей Балевски.

Той съветва да не излизаме в планината без резервни ръкавици, термос с чай, парче шоколад, термо одеяло, което не тежи. Хората, които тръгват, трябва да имат поне един телефон, който е за спешни случаи и трябва да е изключен, защото батериите бързо падат при минусови температури.

"Трябва да знаем къде има обхват в планината, за да извикаме планинските спасители, но да не забравяме, че и те са хора и са далеч от нас. Трябва да знаем как да разчитаме на собствената си помощ, за да не излагаме на риск спасителите излишно", добави още Балевски.

Инциденти могат да се случат и при опитни планинари. По думите му при доста инциденти хората се заблуждават от терена, тръгват по следите, но нямат уменията. "Намирали сме туристи в доста гъсти горички и сме им показвали пътя към Банско. Ако са на 8-10 км от Банско, за тях това е сериозен проблем да се ориентират. Важното е да са в правилната група, да имат правилните умения, за да могат излязат от ситуацията и да се ориентират", каза Балевски.

Той посочи, че все повече се повишава културата за каране на ски в планините, но се наблюдава и тенденция на извънпистово каране, което крие рискове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови