Лъвчетата Масуд и Терез заминават за Холандия в неделя

OFFNews 03 февруари 2018 в 09:59 3339 1

Снимка Сергей Антонов - OFFNews

Двете лъвчета Терез и Масуд вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център “Фелида” в Холандия.

Днес сутринта от Българската агенция по безопасност на храните издадоха транспортните документи. Терез и Масуд ще отпътуват от Столичния зоопарк в неделя, 4 февруари, в 10 ч., съобщават от Фондация „Четири лапи".

В спасителния център за големи котки “Фелида” в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е готов техният временен дом, съобразен с индивидуалните им нужди - вътрешно заграждение с отопление около 20 кв.м. с лежанки, платформи, пясъчник и допълнително средово обоготяване. Те също така ще имат достъп до външно заграждение около 30 кв. м.

“Фелида” е специализиран спасителен център за отглеждане на големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. В момента там са настанени 6 тигъра. Броят на животните е малък, за да може да им се оказва максимално добра помощ.

Съдбата на двете малки лъвчета развълнува хиляди. Часове след раждането си в началото на септември миналата година те бяха отхвърлени от майка си и изпотъпкани. Бяха спасени благодарение на бързата намеса на местни доброволци и ветеринарни лекари.

Във вторник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев съобщи, че има клинично заключение от ветеринарни лекари, че в България няма възможност за нужния ежедневен контрол на здравословното им състояние, в това число лабораторен и рентгенов.

Необходима е специализирана грижа по време на лечението. Затова считаме, че е най-добре лъвчетата да бъдат транспортирани в спасителния център в Холандия, където ще бъдат в условия на по-добра експертиза по отношение на грижи и лечение, каза още д-р Илиев.

Във вторник в София се проведе и голям протест, на който стотици граждани изразиха мнението си, че лъвчетата Терез и Масуд трябва да бъдат настанени в спасителния център в Холандия.

На демонстрацията пред Министерски съвет се яви и министър Нено Димов, който бе посрещнат с възгласи "Оставка" и "Мафия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11800

1

limlim

03.02 2018 в 13:33

Масуд пратил картичка на Слави - ще ми липсваш!