Кунева: БОРКОР има капацитет и се надяваме да заработи

OFFNews Последна промяна на 12 март 2015 в 21:26 3151 3

Снимка БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

"Центърът за превенция и противодействие на корупцията към Министерския съвет е време да постигне  реални резултати. БОРКОР има своя капацитет от хора и система, които трябва да използваме", обяви вицепремиерът Меглена Кунева.

По думите й дали този анализаторски капацитет ще се влее в единния нов орган, който се подготвя за борба с корупцията, е въпрос на законодателно решение.

Вицепремиерът и правосъдният министър Христо Иванов присъстваха на демонстрация на информационно-аналитичната система за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки срещу корупцията, известна като БОРКОР в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (ЦППКОП).

Системата беше финално софтуерно окомплектована в последния месец и днес беше официално представена пред журналисти и експерти през анализ на слабите места и мерките за отстраняването им в Закона за обществените поръчки.

„Сега вече системата е завършена и в рамките на следващите месеци тя трябва да доведе до конкретни и значителни резултати“, категорична  Кунева, цитирана от правителствената пресслужба.

Вицепремиерът посочи, че до края на март ще бъде предложена цялостната стратегия за борба с корупцията, а след това и пакет законодателни мерки, включително и нов закон, който да регламентира създаването на единен орган по подобие на румънската Национална агенция за интегритет.

На въпрос дали се предвижда вливането на ЦППКОП и на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси в този единен орган, Кунева посочи, че това е въпрос, който ще бъде разгледан и регламентиран през закон. По думите й настоящият закон за конфликт на интереси не е довел до необходимите резултати.

Кунева посочи още, че центърът анализира законите, предлагани от Министерския съвет, но не и законите, предлагани от политическите сили в парламента. По думите й през депутатите могат да бъдат прокарвани корупционни текстове и това също трябва да е обект на анализ. „Затваряме едната врата, но сме оставили прозореца отворен и така включително и на ниво закон можем да допуснем слаби места“, предупреди вицепремиерът.

На въпрос за създаването на специализирана прокуратура за борба с корупцията, тя коментира, че има решение на Конституционния съд от 2003г., което казва, че подобни промени в правосъдната система трябва да минават през конституционни промени, а много юристи дори твърдят, че е необходимо и свикването на Велико народно събрание. „Ние не можем да губим време“, заяви Кунева и посочи, че преди да се направи следващата крачка, може да има резултати през предлаганите специализирани звена на прокуратурата, МВР и ДАНС.

Кунева посочи, че ключов момент за борбата с корупцията е работата по сигнали. Тя коментира като много лош резултат, че от над 360 подадени сигнала към Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси едва 8 са били основателни и посочи, че в предстоящата стратегия въпросът за сигналите ще бъде детайлно разгледан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2015 в 07:45

БОРКОР няма никакъв капацитет от хора и експертиза, които да преборят политическата корупция в България , защото е създадена от точно тази порочна система , която ограбва и манипулира народа !Тази БКП деятелка другарката Пръмова ,започна да разбира от всичко също като Борисов.Боже, спаси България от бездарници в управлението !

13.03 2015 в 01:34

Този орган откога заработва има няма няколко години. Ма е успял да заработи няколко милиона без още да е заработил.
Пък като заработи колко ли ще заработи ? ;)

12.03 2015 в 21:43

Абе, Костококите,

я някой да ми каже "реформаторите" внесохте ли поне един законопроект досега в НС.

Май ако се свали "реформаторската" опаковка, отдолу сте си същите Драгалевски лайнярки.