Куюмджиев: Поскъпването на тока е неизбежно

OFFNews 16 август 2014 в 10:24 5609 16

Явор Куюмджиев

Поскъпването на тока е неибежно. Това заяви енергийният експерт и бивш зам.-председател на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев пред Нова телевизия.

Куюмджиев отказа да направи прогноза за това точно с колко може да поскъпне тока, но беше категоричен, че цената няма да се вдигне с 20%.

Искрено се съмнявам, че ще предприемат мерките, които са необходими. А именно справянето с двата основни проблема на българската енергетика – големите разходи, които отиват за вятърни и слънчеви централи – 30% от разходите са за едва 5% от това, и големите разходи за т.нар. американски ТЕЦ-ове, където цената на изкупуване на електроенергия е 2,5 пъти по-висока от пазарната, а се изкупува задължително цялата произведена електроенергия. Ако не се справят с тези два проблема, цената на тока ще се вдигне, категоричен е Куюмджиев. 

До режим на тока няма да се стигне, тъй като имаме 1,5 пъти по-голямо производство, отколкото потребление. Потреблението е 4500 мегавата, 1400 мегавата е износът, което прави около 6000 мегавата, а ние имаме 12 000 инсталирани мощности, което е два пъти повече, коментира Куюмджиев.

Той посочи, че не вижда смисъл в рокадите в енергийния сектор от последните дни, сред които беше и смяната на шефа на борда на Българския енергиен холдинг.

Системата е недофинансирана. В енергетиката цъка ценова бомба с часовников механизъм. И сега тази бомба е готова за детониране. Въпросът е кой ще я детонира и с колко, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Само ценовият дефицит в момента в НЕК възлиза на 1,5 млрд. лева. И зад балансовия, това са задълженията за инвестиционна дейност, са 1,4 млрд. лв., или общо 2,9 млрд. лв. Това е само в НЕК, допълни Тасев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!