Край на намалените такси за първокурсници в университетите на Нидерландия

Университети от 15 държави идват в България, за да привличат студенти

Александра Маркарян 02 октомври 2023 в 14:19 4532 0

Изложение ''Световно образование''

Снимка Интеграл

Изложение ''Световно образование''

Образователна дестинация №1 за българските студенти в чужбина: Нидерландия, премахва финансовото облекчение, което съществуваше досега за първокурсниците.

От 2024 година те няма да имат право на намаление от годишната си такса за обучение, което досега беше 50%, а в годините на пандемията - 75%. Отсега нататък тяхната такса става 2530 евро, колкото плащат и колегите им в по-горните курсове, съобщи Николай Христанов от фирма "Интерал" - образователен консултант, който в края на седмицата и началото на следващата ще проведе изложението "Световно образование" в София (на 7 октомври в х-л „Хилтън“ от 10 до 17 ч), Пловдив (8 октомври), Бургас (9 октомври) и Варна (10 октомври).

За него идват университети и училища от 15 държави, за да привличат студенти и ученици. Участниците са 44. От тях 33 са представители на европейски, включително български, университети. Нови сред университетите са Coventry University Wroclaw, NEOMA Business School, Schiller International University, University, University of Applied Sciences Upper Austria. Университети в чужбина привличат ежегодно между 8 и 10% от завършващите училище у нас. Тази година "Интеграл" отчита 6% ръст спрямо миналата.

Основният поток се насочва именно към Нидерландия - тази година те са 51 на сто, въпреки трудностите при намирането на квартира. Нарастващият брой студенти в страната, голямото търсене и недостигът при предлагането водят и до изкуствено увеличение на цените в частния сектор, което води до планиране на по-висок бюджет за жилище. Цените в отделни градове са скочили със 100-150 евро, като в Амстердам, Ротердам и Айндховен някои квартири достигат до 1100 евро месечно. 

За студентите там предстои и друга промяна - намалява се нужният брой часове работа на месец за получаване на финансиране от държавата – от 56 на 32 часа.

Най-предпочитаните учебни заведения там са Университетът по приложни науки във Фонтис, Техническият университет в Айндховен и Университетът по приложни науки в Хага, отчитат от "Интеграл".

Сред останалите желани дестинации са Великобритания и Италия, а Топ 10 допълват Белгия, Германия, България, Франция, Австрия, Швеция, Гърция.

Великобритания

Интересът към висше образование във Великобритания постепенно се завръща след отлива при Брекзит и пандемията. С 20% е по-висок интересът към страната спрямо септември 2022 г. Нарастване има и при заминалите да учат там тази есен. Желаните специалности са в сферите икономика, финанси, компютърни и инженерни науки, криминология. За Оксфорд и Кеймбридж кандидатури подготвят ученици с интерес към инженерство, право и икономика и мениджмънт.

Кандидатите за Великобритания са от София и Пловдив – от частни училища (Американски колеж, Частна профилирана гимназия Класик, Пловдив) и от държавни (91-а НЕГ и СМГ).

Италия

За Италия се регистрира най-високият ръст на кандидатурите за тази година. Сред причините са програмите на английски в търсени специалности и достъпната издръжка. В държавните университети таксите варират от 900 до 4000 евро за бакалавърска програма в зависимост от доходите на семейството.

По данни на NUMBEO - най-голямата в света база данни за стандарт на живот, от държавите, в които заминават да учат българските студенти, Италия е в най-добра позиция по отношение размера на необходимата месечна издръжка, в т.ч. разходи за живот и наем. След нея се нареждат Германия, Австрия, Белгия, Великобритания и Нидерландия.

Белгия

Белгия също бележи ръст (33%) спрямо предходната кандидатстудентска кампания. Освен за бакалавърски програми, страната е привлекателна и за търсещите обучение в степен магистър, където таксите за обучение са в диапазона 1092 до 4000 евро на година. Таксата за обучение в бакалавърските програми е 1092 евро и по-ниските такси за общежитие
привличат все повече български студенти към тази дестинация.

Германия и Австрия

Тази година предпочитанията за обучение на английски език в Германия се насочват и към частните университети в страната, където разнообразието от програми е по-голямо
и с повече практическа насоченост. Сред някои от програмите, в които ще се обучават българските студенти от тази есен, са психология, медицинска химия и биология, наука
за земята и устойчиво управление на екологичните ресурси, филмово изкуство и анимация. Кандидатурите запазват нивото от предходната година. За трета година във форума ще участва и Германската агенция за академично образование DAAD.

Виена е основна притегателна сила за търсещите висше образование в Австрия, а Икономическият университет е желанието на избралите специалност “Бизнес и икономика”. Приемът в програмите на английски език е чрез селекция и има ограничен брой места. И тази година на изложението ще присъства Търговският отдел на Австрийското посолство, който предоставя информация за образованието в Австрия, като заедно с него ще участват и 7 австрийски университета.

Профил на кандидат-студентите

Наблюдава се спад във възрастта, на която учениците и техните родители се обръщат към образователен консултант за първи път - още в началото на 10. клас, когато им
предстои избор на профил в училище, който понякога е определящ за приема в университет в чужбина. С това е свързан и изборът на втора задължителна или допълнителна 3-а матура на ученици, които кандидатстват за Великобритания, Нидерландия, Германия, Швейцария. За определени специалности и университети това е допълнително изискване за прием към българската диплома за средно образование. За инженерна специалност например или компютърни науки може да се изискват ДЗИ по математика и физика или само математика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика