Край на бормашината по съседски във времето за почивка, фойерверки за ЧНГ до 1 часа

Нова наредба за реда в София влиза в сила от днес, глобите са до 300 лева за първо нарушение

OFFNews 01 декември 2018 в 07:56 8140 0

Край на бормашината по съседски във времето за почивка, от днес влиза в сила новата наредба за опазване на обществения ред в София. Тя бе приета от СОС в края на септември и предвижда глоби от 50 до 300 лв. при нарушаване на забраните за вдигане на шум. 

Домашните ремонти от 22 до 8 и от 14 до 16 часа ще стават само с разрешение на съседите.

Шумната работа по строежите е позволена в почивни и работни дни, но строителите не трябва да вдигат шум между 21 и 9 часа и между 14 и 16 часа през уикендите и по празници. Санкцията е от 100 до 300 лева. Забраната обаче не важи за аварийни ремонти, както и за държавни и общински обекти като ремонта на ул. "Граф Игнатиев" или строителството на метрото, както и за строежи извън зони, в които има жилища.

В документа има и забрана за ползване на фойерверки след 22 часа вечерта. Изключение има само за Нова година, когато тишината трябва да се възцари след 1 часа. 

Наредбата забранява събирането на парични дарения по улици, булеварди и площади в столицата. Изключения се допускат само за кампании на БЧК или юридически лица, които са регистрирани в обществена полза, но след получaване на разрешение. За нарушителите санкцията е от 100 до 300 лв.  

На санкции подлежат и шофьорите, платили да им мият стъклата, докато чакат на кръстовище. Глоба от 100 до 300 лв. ще отнасят и миячите. 

Забраняват се сватбени, семейни и фирмени тържества на открити общински имоти от 22.00 до 08.00 часа, а на 1 януари от 01.00 до 08.00 часа, извън случаите, регламентирани от Закона за събранията, митингите и манифестациите. Разрешение за провеждане на такива мероприятия се издава от кмета на СО или упълномощени от него длъжностни лица.

Глобата е от 300 до 500 лв. и/или с имуществена санкция в размер от 1000 до 1500 лв. 

Уличните музиканти ще могат да свирят само на определени за това места, промените обаче за тях обаче влизат от март. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews