Питаме съседа за бормашина през уикенда, строят метрото и между 14 и 16 ч.

Бира в градинките ще се пие без глоба, столичани си искат алкохола в парка

OFFNews 09 юли 2018 в 10:26 7875 4

Бира в парковете и градините в столицата ще се пие без проблем. Столична община се отказа от замислената промяна в проекта за Наредба за обществения ред в София, според която пиенето на алкохол по улици и паркове трябваше да бъде забранено, ако употребата е "водеща до нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите". 

Нормативният документ трябва да бъде приет на сесия на СОС на 26 юли. Най-дискутираният въпрос в проекто наредбата бе забраната за алкохол в общинските паркове и градинки. Софиянци бяха категорични, че това не е нито законосъобразно, нито целесъобразно, а и най-вече е ненормално да се забрани дори пиенето на бира в парковете. Общинските съветници се съобразиха с гражданите и тези текстове отпаднаха от проекта, обясни Симеон Славчев от Група 5 в СОС. 

Той е един от членовете на работната група, която изготви проекто наредбата. Документът бе подложен на две широки обществени обсъждания. Изминаха почти 5 месеца от второто обществено обсъждане и всички предложения на столичани, граждански сдружения и НПО-та бяха подробно обсъдени и анализирани от работната група, уточнява Славчев. 

Корекция е направена и в частта за уличните артисти и пърформънси. Там има предложение да се направи допълнение с критерии, по които районния кмет ще определя местата и ще дава разрешение на тази база, обяснява той.

Според новата наредба ще бъде забранено да се вдига шум, в следствие на строително-монтажни дейности в интервала от 14.00 ч. до 16.00 ч. и от 22.00 ч. до 8.00 ч. Ако някой иска да извършва тези дейности през уикенда ще трябва да вземе разрешение от районния кмет, но то ще бъде само за регламентираните часове. 

При необходимост от извършване на домашен ремонт в почивните дни, трябва да се иска разрешение на съседите. Глобата за неспазване на часовете, разрешени за строителни дейности, е 100 – 200 лв. за физическо лице и 200 – 400 лв. имуществена санкция за юридическо лице.

Тези забрани не се отнасят за ремонтните дейности, възложени и извършвани от Столична община като булевардите и метрото.

Новата наредба ще реши част от проблемите на столичани, но не всички и не веднага. Въпреки това е стъпка напред, а нормативният документ може да бъде допълван, коригиран и актуализиран по всяко време в зависимост от проблемите и необходимостите на гражданите", коментира още инж. Симеон Славчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

10.07 2018 в 05:48

Естествено, че трябва да се съобразяваш с другите - това не подлежи на съмнение. Въпросът е това, което се приема да отговаря на здравия разум и да е приложимо. Поведение се възпитава, но според мен не с формални решения, а с работещи, логични и разумни мерки, които подлежат на стриктен контрол. Според мен ей така хвърлено “трябва да има разрешение от съседите” нищо не означава - от каква част от съседите , под каква форма , за какъв ремонт? Ти как си представяш, че в един 10 етажен блок, с около 30-40 апартамента ще можеш да вземеш разрешение от всички, за да забиеш два пирона в събота преди обяд.
А иначе съобразяването с другите е въпрос на култура, манталитет, а и на контрол.
Не ми се вярва в Германия като падне сняг входът да остава непочистен с дни - защото тук от 30 апартамента чистят трима. Не знам някой да е глобен за това, въпреки че при първата поледица Пирогов е пълен с пациенти. Съобразяване с другите е най-малкото да си плащаш таксата за входа, а не да живееш така сякаш другите са ти длъжни.

13214

2

XR4

09.07 2018 в 22:47

Новак, един приятел в Берлин го накараха да си демонтира ламината, защото не бил питал комшията от долния апартамент(пък на ония му тропкало)...Представяш ли си каква наглост!
В белите държави е нормално да се съобразяваш с останалите, а не да дъниш ВЕФ-а с Азис в три през нощта, например.Те заради т'ва са бели, а не са част от Ориента...

20699

1

Новак

09.07 2018 в 21:35

Т.е ако искаш да си монтираш едно рафтче с две дупки в стената ще трябва или да си вземеш отпуск или да обикаляш 20-30 апартамента (а може и повече ) в продължение на няколко дни? И ако ти живееш на първия, а съседът ти на 12 етаж е чишит, то ще си останеш без рафтче.
Трябваше да оставят и текстовете за градинките, та да е ясно, че нищо от това няма да работи.
Как за относително кратко време (9 години) всички глупаци станаха управляващи?