Контра: Не, пари за центрове за върхови постижения няма да отидат за ремонта на баня

Александра Маркарян 31 януари 2018 в 15:22 3767 1

Снимка КАЛИН ЙОРДАНОВ/"Жената днес"

Банята в "Овча купел"

Не е възможно пари за центрове за върхови постижения да отидат за ремонта на баня - допустими са единствено инвестиции за изграждането и функционирането на центрове за върхови постижения. Ако даден проект предвижда такова нещо, той не би бил допуснат до одобрение и финансиране. Това увери държавният експерт от Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Магдалена Димитрова в отговор на въпрос от OFFNews по повод твърдение на лидера на ДСБ Радан Кънев.

Тази сутрин той заяви пред bTV:

"Над 120 милиона има България за три центъра за върхови постижения по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Една четвърт от тези пари са дадени за ремонт на банята в „Овча купел”. На нас ще ни се смеят гаргите от Банкок до Ванкувър. В цял свят хората се занимават с наука и знаят, че не се ремонтира турска баня с пари за върхови постижения в науката, защото от тези 30 милиона 15 ще отидат за плочки”, посочи той.

По думите му целта е парите да се откраднат. „Като са видели 100 милиона и са започнали да им текат лигите, така се управлява България”, заяви още Радан Кънев.

Трите одобрени проекта бяха съобщени снощи от агенцията. Те са на обща обща стойност 128,751,962.34 лв. с бенефициенти:

- Институт по обща и неорганична химия – БАН с бюджет - 69 184 529.81 лв. по компонент „Мехатроника и чисти технологии“;

- Софийски университет "Св. Климент Охридски" с бюджет 29 781 883.04 лв. по компонент "Информатика и информационни и комуникационни технологии";

- консорциум „Наследство БГ“ чрез водеща организация Софийски университет "Св. Климент Охридски" с бюджет 29 785 549.49 лв. по компонент „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“.

Самите проекти обаче все още не са публични. Достъпът до тях ще бъде осигурен, след като бъдат сключени договорите с бенефициентите за получаването на безвъзмездната финансова помощ, обясниха от агенцията. В 10-дневен срок, който тече от днес, одобрените кандидатите трябва да представят доказателства, че отговарят на изискванията за бенефициент. След това започва проверка. Очаква се тези процедури да приключат до края на февруари и тогава, след сключване на договорите, документите да бъдат публикувани, разясниха от агенцията.

Отсега обаче може да се каже, че е допустимо финансиране за изграждане на нова сграда, за реконструкция, ремонт или надграждане на съществуваща, но единствено и само с цел създаването и функционирането на център за върхови постижения. Не може да се финансира ремонта на баня, за да може след това тя да продължи да функционира като баня, подчертаха от агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови