СУ и БАН ще градят центрове за върхови постижения срещу 129 млн. лева

Александра Маркарян 30 януари 2018 в 18:19 4948 0

Софийският университет и Българската академия на науките ще изграждат центрове за върхови постижения.

Това стана ясно, след като Управляващия орган на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" публикува одобрените за финансиране проектни предложения.

Класирани са 3 проектни предложения на обща стойност 128,751,962.34 лв. с бенефициенти:

- Институт по обща и неорганична химия – БАН с бюджет - 69 184 529.81 лв. по компонент „Мехатроника и чисти технологии“;

- Софийски университет "Св. Климент Охридски" с бюджет 29 781 883.04 лв. по компонент "Информатика и информационни и комуникационни технологии";

- консорциум „Наследство БГ“ чрез водеща организация Софийски университет "Св. Климент Охридски" с бюджет 29 785 549.49 лв. по компонент „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“.

Всички кандидати ще бъдат уведомени и писмено за резултатите от оценката. В срок от 10 дни от датата на получаване на писменото уведомление кандидатите, чиито проектни предложения са одобрени за финансиране, трябва да представят доказателства, че отговарят на изискванията за бенефициент.

Утвърден е списък с проектни предложения – резерви. Публикуван е и списък с отхвърлените проектни предложения. Вижте ги ТУК.

Общият бюджет на процедурата „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“ е на стойност 200 млн. лева и е разпределен по следните компоненти:

 Мехатроника и чисти технологии - 70 млн. лева;

 Информатика и информационни и комуникационни технологии - 30 млн. лева;

 Индустрия за здравословен живот и биотехнологии - 70 млн. лева;

 Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии - 30 млн. лева.

Средствата са осигурени по Приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови