Концесията на Софийска вода ще се удължи до 2034 г.

OFFNews 21 ноември 2022 в 15:12 1467 0

Софийска вода

Снимка Софийска вода

Ръководството на Софийска вода иска удължаване на договора със СО до 2034 г.

"Софийска вода" иска 4-то удължаване на концесионния договор със Столична община, СОС ще гледа доклада, внесен от съветниците Прошко Прошков, Николай Стойнев и Пеню Пенев, в четвъртък. 

Договорът за концесия между Столична община и Софийска вода е сключен на 23 декември 1999 г. за 25 години, като влиза в сила на 6 октомври 2000 г. за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на Столична община. През периода на действие на Договора последователно са сключени три допълнителни споразумения като към настоящия момент в сила е Трето допълнително споразумение от 23.03.2018 г. Основните изменения в договорните отношения между страните се отнасят до актуализация на инвестиционната програма на концесионера, определена в одобрение на бизнес план за всеки регулаторен период, изразяваща се в предвиждане на задължение за инвестиции в определен минимален размер през време на оставащите два регулаторни периода (2017-2021 г. и 2022-2026 г.) до края на Концесионния договор, както и задължение за допълнителен инвестиционен ангажимент, изразяващ се в ежегодно финансиране на ВиК проекти, определени от Столична община, пише в доклада.  

Новото удължаване на договора ще е с 8 години - до 2034 г. 

Вече дванайсет години „Софийска вода“ и нейният мажоритарен акционер „Веолия“ успешно управляват ВиК инфраструктурата на град София в съвместно дружество със Столичната община, заявиха днес на пресконференция Франсоа Деберег, шеф на Веолия за България и Гърция, Васил Тренев, изпълнителен директор на дружеството, както и Станислав Станев и Любомир Филипов от ръководството. 

През целия този период на плодотворно сътрудничество бяха направени редица подобрения. Инвестициите по поддръжка и рехабилитация на ВиК инфраструктурата на града до края на 2021 г. надхвърлиха 512 милиона лева, включително изграждането на повече от 530 км тръбопроводи. 

Поставяме потребителите в центъра на нашите дейности и това ни позволи да подобрим доверието и удовлетвореността им през годините (нивото на клиентска удовлетвореност достигна 90% през 2021 г.). „Софийска вода“ бе първото ВиК дружество в България, което създаде център за услуги на разположение на своите клиенти 24 часа, 7 дни в седмицата. Дигитализацията на нашите услуги значително се ускори и улесни контактите с потребителите. Миналата година създадохме нов уебсайт и мобилно приложение, които предоставят ценна информация, като значително опростяват начина на комуникация и обслужване на клиентите.

Управлението на водните ресурси също е постоянно във фокуса на това партньорство. В сравнение с 2010 г., съхранените водни ресурси през 2021 г. са 78 милиона м3, благодарение на нашите ефективни планове за действие. Така през годините се достигна забележително увеличение от 20% на ефективността на водопроводната мрежа, с което „Софийска вода“ се нареди сред най-успешните ВиК оператори в България. С 60% ефективност на мрежата „Софийска вода“ е далеч над нивото за страната от 40% и вече изпреварва дългосрочната цел от 51%, която трябва да бъде достигната от ВиК сектора към 2026 г. Още по-впечатляващ е размерът на произвежданата зелена енергия към днешна дата в пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово. Станцията е не само енергийно независима от 2015 г., но и с произвежданата зелена енергия днес покрива повече от 85% от цялото енергийно потребление на дружеството. Този факт определено повишава устойчивостта на „Софийска вода“ в настоящите условия на енергийния пазар. 

Така например, съвсем наскоро, въпреки растящите цени в резултат на няколко световни кризи, „Софийска вода“ бе единственият оператор, който не предложи увеличение на цените на ВиК услугите за 2022 г., докато заявеното от други ВиК оператори увеличение беше средно 40%. През 2022 г. „Софийска вода“ е и с най-ниската цена на ВиК услугите сред големите и средните ВиК оператори, обясни Тренев. 

Столичани пият една от най-чистите води в Европа, като всички усилия дори изведоха София до 2-ро място в Европа и 6-то в света в изданието за 2021 г. на Индекса за оптимизация на водата на сп. „Икономист“, изпреварвайки градове като Лондон, Париж и Мадрид. Нещо повече, Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води е не само водещ проект за Столичната община, но и се използва от Европейската комисия като пример и еталон за енергийна неутралност. 

„Софийска вода“ и „Веолия“ показват своята устойчивост, като предоставят услуги от първостепенно значение за живота на хората без прекъсване дори по време на пиковите моменти на COVID-пандемията или други извънредни ситуации. Силната страна на нашата устойчивост се доказа и при съвместните ни действия със Столичната община и държавните институции за преодоляване на водната криза в Перник през 2020 г., заявяват от дружеството. 

В пълно съответствие със Закона за концесиите, за „Веолия“ е съвсем естествено да предложи удължаване на това успешно партньорство за период от още 8 години, в течение на който възнамеряваме да продължим нашите проекти за подобрения на ВиК мрежата, като в същото време предоставяме на гражданите на София и бизнеса висококачествени и надеждни услуги на достъпна цена, обясни Деберег. 

Опазването на водните ресурси, основна задача за осигуряването на надеждно водоснабдяване, ще бъде съчетано с действията ни по опазване и обогатяване на биоразнообразието на нашите обекти, както и с усилията ни за намаляване на въглеродния отпечатък на дейностите ни (75 хил. тона вредни емисии се спестяват годишно в Кубратово) с цел по-нататъшно подобрение на екологичните резултати. Що се отнася до управлението на енергийните ресурси, нашият план е да постигнем 100 % енергийна неутралност до 2025 г., което би било изключително постижение не само за България, но и за глобалния пазар на ВиК услуги. 

"Софийска вода" се ангажира да инвестира 634 млн. лева във ВиК мрежата до 2034 г. 

"Това са средно по 53 млн. лева годишно, а 11 млн. лева от тях ще отиват за канализация", заяви Васил Тренев.

337 млн. лева от инвестициите ще са за покриване на регулаторните изисквания за качество на водата. Около 165 млн. лева са за ангажименти за вложения, които вече са поети от дружеството за периода до 2025 г. За разширяване на канализационната мрежа са предвидени 113 млн. лева, които са включени по искане на общината. Останалите средства са за постигане на енергийна независимост на дружеството и за други инвестиции. 

Тренев добави, че до 2025 г. дружеството ще стане енергийно независимо. Към момента 85% от нуждите на "Софийска вода" се покриват от преработката на утайките в станцията за пречистване на отпадни води Кубратово.

От "Софийска вода" са се съгласили и да намалят нормата на възвращаемост, записана в договора с общината. От 17% тя ще падне на 13 на сто. Включва се и забрана за разпределяне на дивидент, ако са изпълнени под 85% от заложените годишни инвестиции.

Засега не е ясно с колко ще поскъпне водата в София. По думите на Тренев в бизнес плана на компанията, представен на общината през миналата година, поскъпването е с 11%, по-малко, отколкото са поискали другите ВиК оператори. В него обаче ще бъдат включени инфлационните процеси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews