Колко боклук се изхвърля от Корал и Карадере - митове и истини

OFFNews 03 май 2016 в 13:35 5828 2

Колко боклук правят къмпингуващите на Корал и Карадере и какво количество се изхвърля след края на летния сезон? Тези въпроси през последните месеци се превърнаха в често задавани и бяха част от кампанията за промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които забраняваха къмпингуването навсякъде.

Неведнъж е било коментирано, че къмпингуващите произвеждат близо 160 тона боклук по време на летния сезон.

Това поне разказа преди 2 месеца Найден Зеленогорски, депутатът от РБ предложил скандалните промени в ЗУЧК.

130 тона боклук са били изхвърлени от Корал за сметка на общината, се оплака в началото на февруари кметът на Царево Георги Лапчев.

Всички тези числа обаче бяха оборени от активистката Мария Кавлакова, която е изпратила запитвания по Закона за достъп до информация, за да разбере наистина колко боклук правят къмпингуващите.

Според официалните данни, предоставени от община Бяла, извозените от Карадере отпадъци за цялата 2015 година са 13,98 тона. На Карадере няма поставени контейнери, а почиващите там традиционно сами изхвърлят боклука в най-близките контейнери на входа на гр. Бяла и с. Горица. 

За сравнение годишното количество битови отпадъци за общината е 1502,55 тона, което показва, че отпадъците от Карадере са 1% от общото количество боклук.

Извозеният боклук от Корал за възможно най-широкия летен сезон от май до септември 2015 г. е 23 тона.

Общото количество боклук извозено от с. Лозенец (най-близкото до Корал населено място) за същия период е 760 тона. Това показва, че отпадъците от Корал са 3% от общия боклук на общината.

"Информацията за високите количества отпадъци в къмпингите, разпространявана от политици, кметове и представители на НПО със съмнителна репутация, не само е абсолютно невярна, но и цели да внуши грешна представа за хората, които истински се опитват да съхранят тези кътчета. Тази безогледна пропаганда внушава, че къмпингуващите имат лошо възпитание и култура, нарича ги „дивокъмпингуващи“ и им вменява вина, която не съществува. Проблемът с опазването на околната среда е за всички българи и във всички населени места! Отпадъци се изхвърлят безогледно навсякъде, а за почистването им плаща всеки данъкоплатец. Зад тиражираните за отпадъците по къмпингите лъжи, обаче, прозира скритата сянка на вечно съществуващите апетити за застрояване на цялото Черноморие и непрестанната война на анонимни хора с власт и пари срещу онези, които пречат на интересите им", коментира информацията Мария Кавлакова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

2

ОФчар

03.05 2016 в 16:19

Всички "диваци" под строй на Слънчев бряг - хем да не правят боклук, хем да се култивират, хем и паричките да си дадът дето и на когото треа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!