Граждани искат забрана за бетона зад плажовете на Иракли, Карадере и Корал (видео)

OFFNews 31 март 2016 в 22:23 3757 0

Защита не само на плажовете на Иракли, Карадере и Корал, но и на част от териториите зад тях - чрез забрана на строителството. За това призоваха граждани от „Да спасим Иракли“, „Да спасим Карадере“ и „Да запазим Корал“ на обща пресконференция.

На първи март народните представители гласуваха в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) плажовете на трите местности да бъдат обявени за „природосъобразни”, а на тях да се забранят концесиите и търговските дейности. Защитата обаче обхваща само плажните ивици, не и местности зад тях, не забранява и строителството, посочиха природозащитниците.

Гражданските групи са се обединили в обща инициатива и предложиха нови промени в ЗУЧК, за които ще търсят подкрепа от депутатите.

Те предлагат въвеждането в закона на нова зона ‘В’ със „специфичен режим на превантивна устройствена защита“ - зона ‘В’ ще обхваща териториите, попадащи в ивицата с ширина 1 км. от границите на трите морски плажа за природосъобразен туризъм.

Гражданските групи предлагат в местностите зад плажовете да бъдат забранени „дейности, водещи до трайна намеса в територията, в т.ч. строителство, временни постройки, плътни настилки, огради, бариери или други елементи, ограничаващи достъпа до плажа, или фрагментиращи територията, с изключение на изграждането на техническа, пешеходна и транспортна инфраструктура за обслужване на територията, както и за нуждите на националната сигурност и отбраната на страната.“

В новата зона ‘В’ могат да се разполагат съдове за събиране на отпадъци, информационни елементи, обособени места за паркиране на не по-малко от 100 м. от плажната ивица, без полагане на трайна настилка и огради.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews