КНСБ не иска таван от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните фирми

Работещи в дружества с над 50% държавно или общинско участие получават по 20 или 30 заплати при пенсиониране, съобщиха от ПП-ДБ и внесоха промени в закона

OFFNews 23 януари 2024 в 10:50 2165 1

пари

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

От КНСБ смятат, че това е атака срещу колективното трудово договаряне

Конфедерация на независимите синдикати в България се обяви против внесените промени в Закона за публичните предприятия, с които се въвежда "таван" от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните фирми.

Вносители на текстовете са депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България". Миналата седмица от коалицията съобщиха, че работещи в дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие получават огромни обезщетения при пенсиониране. Дори има случаи, в които обезщетенията достигат огромни суми - до 20-30 заплати. От ПП-ДБ дадоха пример с предприятието "Ръководство на въздушното движение".

"В „Ръководство на въздушното движение“, например, за последните пет години са раздадени около 20 милиона лева на нови пенсионери, като през 2021 г. четирима души се взели около един милион лева. Това прави средно около 250 000 лева на човек. От справка за получените при пенсиониране суми е видно, че в периода 2018-2022 г., са изплащани индивидуално на пенсионер суми над 370 000 лв. по силата на формула в колективен трудов договор", съобщиха тогава от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Затова от ПП-ДБ предложиха таван от 12 заплати, като обясниха, че горната граница е два пъти по-голяма от минимално предвидената в Кодекса на труда и не е малка за българските стандарти. В някои сфери, като например МВР и съдебната система, е предвидена горна граница на обезщетенията.

От КНСБ сега са изпратили специално становище до председателя на парламентарната социална комисия Деница Сачева, в което се посочва, че поставянето на горна граница на обезщетението при пенсиониране в публичните предприятия е атака срещу колективното трудово договаряне.

Според Кодекса на труда при прекратяване на договора заради придобито право на пенсия работодателят изплаща обезщетения според трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години при един и същ работодател обезщетението е шест заплати.

Тези обезщетения обаче са минимални и може да бъдат предвидени и по-големи размери в акт на Министерския съвет или в колективен трудов договор.

От КНСБ обясняват, че "Ръководство на въздушното движение", откъдето е даден пример за получено голямо обезщетение след пенсиониране, е предприятие е специална структура, със строго определени и специфични цели и задачи, която не е търговско дружество. И че безопасността на гражданското въздухоплаване и сигурността на полетите е основен приоритет на Европейския съюз, за което се отделят съответните средства.

Синдикалистите декларират, че няма да допуснат депутати или други политици да се опитват да ограничават фундаменталното конституционно и международно признато право на работещите да се договарят с техния работодател колективно за условията, в които работят, заплащането, както и всички режими на обезщетения за техния труд или безопасността им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика