Кметът на Средец: За павилиони и колички има опити за натиск, каквито и премиерът не си позволява

OFFNews 22 февруари 2021 в 09:15 5180 0

При премахването на преместваеми търговски обекти в столицата има доста странни опити за натиск, каквито и премиерът Бойко Борисов не си е позволявал. 

Това става ясно от пост във фейсбук на районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков от Демократична България. Поводът са преместваеми търговски обекти в района на Борисовата градина и пред метростанцията на стадион "Васил Левски", за които сигнализира "Спаси София". 

Още миналата година установихме, че почти всички те са в едно или повече нарушения - не са поствени според одобрената схема, заемат по-голяма от разрешената площ, не спазват продуктовата номенклатура или пък фирмата, получила разрешението, ги е преотдала. Има и такива, които са получили разрешения за кампания от няколко дни и са забравили да си тръгнат. Има и един, на който договорът е изтекъл преди десетина години, но той ходи и внася всеки месец някакви пари в касата на Столична община и показва вносните бележки, обяснява Трайков. 

Последното ми писмо до Столичен инспекторат е от 30 декември 2020 г., уточняма районният кмет. Преди 2-3 години наредбата за преместваемите обекти на Столична община е предвиждала по-облекчен ред за премахване на мобилни преместваеми съоръжения (които имат колелца), но по жалба на собственици на такива съоръжения Върховният административен съд я е отменил. Сега от Столичен инспекторат и от инспекторатите по районите се надяват след промените в Закона за устройство на територията по инициатива на главния архитект Здравко Здравков и кмета на София Йорданка Фандъкова да се върна пак облекчения ред в общинската наредба. 

Решихме да започнем процедури по друга писта, където инспекторатът не участва - такъв е случаят с павилионите за палачинки и сладолед пред метростанция Васил Левски. Те са по-тежки и приключват със заповед за премахване от главния архитект на Столична община (спестявам множество междинни детайли), която районът първо съобщава за доброволно изпълнение, а при отказ процедира обратно към главния архитект на Столична община, който пък трябва да възложи премахването на общинската фирма Софинвест, обяснява Трайков. Той посочва, че на такъв етап от няколко месеца е количка за кюфтета пред х-л Рила. 

В никакъв случай не смятам, че не трябва да има нищо - напротив, но всичко трябва да е на подходящото място, по подходящия начин, според законите и правилата. И ако доскоро се смяташе, че проблемът е по-скоро естетически, вече надали някой мисли така, завършва Трайков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!