Кмет на ГЕРБ си купил 5 апартамента в елитен комплекс на морето. Подаде оставка като координатор на партията

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2020 в 12:54 7807 0

Кметът на община Стамболийски и лидер на ГЕРБ в Пловдивска област Георги Мараджиев се е сдобил с пет апартамента на морето по време на първия си мандат, установи разследване на бТВ.

Имотите са в елитен комплекс в курорта Слънчев бряг, като три от тях са купени на името на съпругата му, един е на сина му и един - на малолетна внучка.

Мараджиев се е застраховал, като е написал в данъчната си декларация пред Сметната палата, че е продал 6 декара земя край Цалапица за солидните 2.5 млн. лева.

"За мен това е фиктивна сделка. Няма такава цена на земя в региона", казва общинският съветник Атанас Мавродиев, с когото кметът е в конфликт. Въпросната земя е под халетата на предприятието на семейната фирма на Мараджиеви и тя е била купена от сина им при по-ниска данъчна оценка.

Според съветника Мавродиев на практика синът подарява пари на баща си. "А той откъде има 2.5 млн. лева", пита общинарят.

Мараджиев е бивш бизнесмен. Той е притежавал предприятията за полиетиленови чували, различни видове фолио и пластмасови изделия в Цалапица. Скандални подробности за него изнася и Илия Иванов, бизнесмен от Стамболийски. Според Иванов кметът прехвърля собствеността и управлението на фирмите си на сина си през 2015 г. Тогава оставя неплатен кредит и овърдрафт на стойност 3.3 млн. лв.

"Във встъпителната си декларация той показва 3.3 млн. лв. задължения, около 600 000 лв. пари по сметка, с други думи той има 2.2 млн. лв. задължения грубо. Проблемът не е откъде са парите на Георги Мараджиев, а откъде са парите на кмета Георги Мараджиев, защото просто такива цени не съществуват, на които са придобити имотите му", обяснява Илия Иванов.

"В община Несебър данъчните оценки са между 900 и 1000 лв. на квадратен метър. Имотите, придобити от кмета Мараджиев, са декларирани по данъчна оценка, а някои и под нея. Реално данъчната оценка на това, което той е продал, е някъде между 60 000 и 70 000 лв., това също е много странно", допълва Илия Иванов.

Опитите на медията да разговаря с кмета ударили на камък. Последният опит бил на Трифон Зарезан. Тогава управникът, облечен в ямурлук, отказа да отговаря на въпросите на бТВ, защото бил в народна носия.

Жители на Стамболийски са подали сигнал в антикорупционната комисия, чийто нов шеф e Сотир Цацаров.

Малко след като се разгоря скандалът, кметът Мараджиев е подал оставка пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ като областен координатор на партията в област Пловдив, съобщиха от партията. Като мотив той е посочил, че държи името на ПП ГЕРБ да не бъде опетнявано, докато тече проверката на всички факти и обстоятелства около сделките му. 

Малко след това Мараджиев разпространи дълъг пост във фейсбук. Ето какво гласи той:

"Тази сутрин се събудих приятно изненадан от новина по телевизия БТВ, че имам девет апартамента в Слънчев бряг. След като гледах репортажа и аз, и съпругата ми вече се чудим колко апартамента имаме – пет ли са, четири ли са, девет ли са.

Докато подготвяше този репортаж, от който става ясно, че е по сигнал на двама граждани от Стамболийски – единият осъден на втора инстанция на две години условно с четири години изпитателен срок, а другият не плащал години наред данъци и даден на ЧСИ, който му отнема имота бившето Лятно кино, посъветвахме репортера да си провери източниците. Но той не го направи и с риск да пусне невярна информация, я пусна. А за лъжите, които говорят двамата граждани в репортажа, аз ще ги осъдя за клевета.

Тези, които ме познават, знаят откъде съм тръгнал и какво съм постигнал през живота си. За тези, които знаят единствено, че съм кмет на Стамболийски, искам да кажа, че преди това от 1990 година се занимавам с бизнес и първият кредит, който изтеглих, е от 1992 година на стойност 100 000 лева с лихва 58 процента (публикувам снимки на документите за това). Бизнесът ми не е от сега и всеки може да си направи сметка откога е и колко години не съм работил друга работа освен тази, с която се занимавах преди да стана кмет. Изградих една семейна фирма, една фабрика, която осигурява препитание на семейството ми вече толкова години, както и осигурява препитание на 50 души работници.

Въпросът, който най-много се повтаряше тази сутрин в репортажа, беше откъде са парите ми. А моят въпрос е: защо аз самият не разбрах колко апартамента имам? Аз ще ви кажа: имам четири апартамента в Слънчев бряг – по 50-60 кв. м. всеки. Показвам долу декларацията си от 2015 година, от която става ясно, че имам три апартамента в комплекса, закупени отпреди да стана кмет. Четвъртият е от 2019 година и ще го декларирам тази година. По-важното е защо в репортажа не е показана декларацията ми от 2015 г., която отговаря на всички зададени въпроси. Това е встъпителната ми декларация, в която пише колко пари и какви имоти имам преди да стана кмет. Снимана е, всички могат да я видят под поста. Можете да видите и стойността на трите ми апартамента. Публикувам и линкове, от които става ясно колко струват в Слънчев бряг апартаментите: https://www.alo.bg/6518166…
https://www.alo.bg/6573925…
Другото, което искам да кажа е, че никога Георги Мараджиев като физическо лице не е имал кредити. Кредити има фирмата, която управлявах преди да стана кмет, а сега я управлява синът ми. Това е съвсем друго нещо, защото няма фирма в България, която да не работи с кредити. Другото, което искам да съобщя и което отново не бе казано от репортера на БТВ е: декларирал съм средствата, които съм имал, когато встъпих в длъжност. Виждат се в декларацията - 665 000 лева, а съпругата ми е разполагала с 45 000 лева.

Откъде са тези пари: от дивиденти на фирмата от 2013 г., така че сумите, с които аз съм разполагал преди да стана кмет са пределно ясни и точни. Искам да покажа и снимка от първия ми работен ден. Дойдох с личния си автомобил и той е на първата снимка. Вижте я, за да не стане после, че и този автомобил съм си го купил след четири години мандат. Това е личният ми автомобил, който съм ползвал за нуждите на кметството повече от година. Аз съм може би единственият кмет, който е ползвал личния си автомобил толкова време, за да върши работата си в кметството. Имам декларирани 665 000 лева в началото на мандата, с които ако искам мога да си купя не четири, а повече апартаменти. И произходът на парите е съвсем ясен и точен. Ако съм имал някакви притеснения, щях ли да подавам данъчна декларация.

Другото, което искам да кажа е: цитирани сме аз и съпругата ми, че сме продали имот за 2 200 000 лева. Да това става ясно от декларацията ми за 2016 година. Декларирам като кмет на община Стамболийски една сума от 1 250 000 лева и съпругата ми има 1 000 000 лева декларирани. Искам да попитам аз като кмет на община нямам право да продавам ли? Като кмет нямам право да си купя апартамент ли? Нямам право да живея нормален живот ли? Откъде са тези 1 250 000 лева – от продажбата на имот. Този имот е целият ми живот. Този имот е цялата фабрика и това не са 6 декара земя в землището на Цалапица, в декларацията точно и ясно е описано – това е парцел, офис и производствена база. Това е граденото от мен в продължение на 20 години. И тъй като тази собственост е на мое име и на съпругата ми, беше продадена на фирмата, която управлява синът ни и парите не са дадени от Рангел Мараджиев, а са дадени от фирмата, която той добре управлява. За да продадеш един имот на свързани лица, си длъжен да направиш пазарна оценка.

Така че и този мит е разбит – има пазарна оценка на имота, това не е нива, това е производствена фабрика, а на каква цена ще продавам си е лично моя работа, дали ще го продам за 2 000 000 и да си гарантирам старините или за 3 000 000 – това си е моята фабрика, която съм изградил със собствените си ръце, и мога да я продавам на каквато цена искам, стига да не е под пазарната. И пак казвам, абсолютно не се притеснявам за доходите си. Искам да благодаря на избирателите си, че са с мен, а винаги ще има двама-трима, които няма да разбират какво е да си кмет и никога няма да го разберат, и те винаги ще са в предизборна кампания с мечтата си да седнат на кметския стол. Но, както винаги съм казвал, за мен най-важният капитал са хората и когато изляза на улицата и видя безплатния транспорт и пълния безплатен детски център, новите асфалтирани улици – това, което съм постигнал за четири години, за мен по-голяма радост от това няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови