"Кладенецът в Плиска е един обикновен селски кладенец"

OFFNews Последна промяна на 13 август 2015 в 10:24 11628 20

Кладенецът в Плиска

Кладенецът в Плиска е един обикновен селски кладенец, заяви преподавателят във Великотърновския университет и носител на Хердерова награда през 2004 г. проф. Казимир Попконстантинов пред „Фокус“.

Откритото съоръжение се прочу покрай водата, която бликна при разкопки в Плиска на 24 юли. Тя бе обявена за животворна от директора на НИМ Божидар Димитров, който се позова на предсказание на Ванга.

На 3 август лично премиерът Бойко Борисов посети старата столица и беше поръсен с обявената за свещена течност. Той, от своя страна, поръси министрите си и взе от нея, за да маже болното си коляно.

Днес проф. Попконстантинов категорично отрече водата от кладенеца да е свещена.

„Кладенецът, който е адаптиран в Голямата базилика е обикновен селски кладенец, който е бил предназначен първоначално за езическия храм, който се намира под Голямата базилика в олтарната част“, обясни той.

По думите му темата с разкопките е преекспонирана и колегите му историци си правят „шмекериите“, като спекулират с нея.

„Във връзка с това ще отбележа, че в северния двор от Голямата базилика има кладенец с диаметър близо 4 метра, дълбочина около 10 метра, в който и до ден днешен също има вода. Защо, след като и той е в манастирския двор, никой не говори за него, че има чудодейна вода”, запита професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2015 в 20:46

Авторът на статията е амбриаж(долен ляв педал)!

Личи си че многократно му е опъван барабана и го храним цяла държава....

Жалко, че ги няма лагерите в Ловеч и Белене....

13.08 2015 в 15:47

мм Подобни евтини сензации са актуални само там където има световно известни легенди. Примерно Дракула в Румъния или Минотавъра на Крит. Или въпросното копие на съдбата е от същата поредица има легенда задължително се открива артефакт за легендата този приом е бил особенно популярен през средновековието. В днешно време най - много да станеш за смях като Божидар Димитров

13.08 2015 в 15:03

Кладенецът е обикновен селски, защото често на село водата в кладенците се замърсява от ямите на турските кенефи. В градски условия замърсяването може и да е от спукан колектор на градската канализация, нищо не пречи на мястото да се е изпикал и древен динозавър, което прави водата още по-специална. Както и да е, намери се начин този, на който не можеш да стигнеш с лайняна клечка носа, да бъде полян с лайняна вода, пък това си е голям успех и може да се окаже лековито.

13.08 2015 в 13:47

Кладенецът в Плиска,се оказа обикновен селски геран,а Божо се оказа обикновен градски подмазвач, който изкусно си говори с облаците,дори и с баба Ванга.Няма ваканция за този "работяга",освен ако не излезе в дългогодишна...Защо заливаш премиерът със "светена"вода, бъкаща от нитрати бе г-н пенкилер!?

13.08 2015 в 13:34

Подобни "евтини" сензации се търсят защото докарват туристи и пари респективно. Колко от вас са ходили в Плиска ? Колко ще отидат след като се разпространи слухът за чудодейната вода и кладенеца в катедралата ? На много хора им е смешно но много други тези неща си ги вярват а парите и на двете групи са си все пари. Да не мислите че копието на съдбата в музея във Виена е наиситна копието с което е бил пронизан Исус Христос, но това не пречи музея там да генерира милиони евро приходи всяка година...много плиткоумни хора има в тая страна и тия полемики го доказват. Колкото и да го мразите Божидар Димитров е факт че се опитва по някакъв начин да популяризира музеите и артефактите които са в тях. Много е хубаво да се придържаме към сухата наука и да си говорим с исторически факти но в края на деня всички искаме да ядем хляб а подобни "мистификации" като тази допринасят положително за приходите от музеи и археологически обекти.

13.08 2015 в 13:30

На тия хора с чуждестранните фамилии не им вярвайте толкова. Ясно е че като са поробвали държавата той е бил заринат. Много неща не разбират хората, а дават мнение.

13.08 2015 в 13:27

„Във връзка с това ще отбележа, че в северния двор от Голямата базилика има кладенец с диаметър близо 4 метра, дълбочина около 10 метра, в който и до ден днешен също има вода. Защо, след като и той е в манастирския двор, никой не говори за него, че има чудодейна вода”, запита професорът.

---

Професорът явно не е разбрал, че Ванга го е казала, а не Божо. Божо само го разкопа. Разбра ли, професоре?

13.08 2015 в 13:14

Значи може Примиерът и професорите да обсъждат дали водата е "свещена", а като вземе някой да ръси захар по улиците се смеем.
И каква е разликата между двете?

13.08 2015 в 13:10

Не мога да разбера защо в разкопките на уникалния древнобългараки град трябва да се търсят такива евтини сензации. Вместо да се търсят всякакви псевдо свещенни реликви, вампири и русалки, да се оправи града и да се превърне в наистина значим туристически обект. Защото Плиска е уникален град строен по архитектурните традиции на древните българи които са уникални и има само няколко запазени руини в този стил в цял свят.

13.08 2015 в 12:55

Бе, то хубаво, ама не е проблем на науката да оборва всяко малоумно суеверие. Вика му се burden of proof. Който твърди нещо, той да го доказва с методология. Обаче понеже доказателства - йок, значи ще се аргументираме с "вяра". А, това, че другите митологизират всевъзможни глупости и така развиват туризма е отделна работа. В общ смисъл, вика му се чалга.