"Божидар Димитров се самоназначи за главен жрец у нас"

OFFNews Последна промяна на 12 август 2015 в 09:55 6566 6

Проф. Калин Янакиев: Божидар Димитров се самоназначи за главен жрец у нас

Никой сериозен учен не може да има против извършването на археологически разкопки и възстановяването в автентични граници на онова, което принадлежи към нашето минало. Това, на което протестира учената колегия, е злоупотребата с тези разкопки за цели, които нямат нищо общо с духовността.

Така теологът проф. Калин Янакиев коментира пред bTV случая с "животворната" в Плиска и актът на поръсване на премиера Бойко Борисов. Божидар Димитров оповести, че пророчицата Ванга му е казала, че ако водата в базиликата бликне отново, „България ке се оправи”.

„Не е ли това изключително суеверие – България ке се оправела, когато щели да се възстановят 4 църкви. България ке се оправи, когато българите започнат да работят, когато имат добро управление (сега го имат) и когато нещата започнат да вървят, както вървят по европейски. Няма да се оправят никога, ако някакви камъни бъдат подредени”, заяви проф. Янакиев.

Той нарече Божидар Димитров „главен жрец на републиката” и определи тезите му като „възраждането на вечния дух на Людмила Живкова”. По отношение на казуса с Голямата базилика в Плиска професорът посочи, че на първо място няма никакви исторически доказателства, че там е покръстен св. Княз Борис I, а освен това водата не е свещена сама по себе си и трябва да се освети с ритуал.

„Християнството не е сакрален материализъм, нито материалистическа свещеност”, подчерта теологът. Той призова управляващите да престанат да слушат „този много странен мениджър”, който знае какво лекува водата от Плиска и който определя какви флакончета да се раздават с в.Стандарт „при това в една търговска фирма, в чието дъно стои човек, срещу когото огромна част от столичното гражданство през 2013 г. протестираха”.

В същото време в интервю за Нова Божидар Димитров разкритикува Янакиев, като го нарече "стар марксист, който навремето е бил млад". "Този Калин ме обяви за езичник, а аз съм построил 30 църкви", каза шефът на Националния исторически музей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.08 2015 в 18:58

И кой твърди това? Главният теолог на републиката ли? Този, който ни уверява, че сега българите имали прекрасно управление? Затова нямало нужда България да тръгва напред, защото вече всичко е прекрасно. За 2000 години нищо не се е променило. Само, че вместо за 30 сребърника сега се продават за няколко стотин американски долара.

12.08 2015 в 10:59

Любимите та тоз господин професор философ Хамериканци, ако наберят кенефа в който се е облекчил Линкълн докато е проверявал хода на войната с юга и ще го превърнат в светилище и печатница за пари, в България където има история на 10 000 години всяко откритие е ЗЛО! Евала логика!

12.08 2015 в 10:42

Воднистата течност на професора, който всъщност не е... ке се опрайте... ама некой друг път

12.08 2015 в 10:23

ГНУС ме е да коментирам падението на българина и мизерното му покорство

12.08 2015 в 10:23

А аз предлагам да минем с един булдозер де що има запазена историческа забележителност за да се успокоят всякакви интеУектуаУци. Да се знае че няма българска държавност и да се приключва!

12.08 2015 в 10:21

Защото т.н. "учени" са на държавна хранилка и нямат понятие от печелене на пари, затова и не могат да проумеят, че ЧУДЕСАТА, КОИТО НОСЯТ ПАРИ, ПРЕДВАРИТЕЛНО СЕ НАГЛАСЯТ.
Иначе паре нема.
Евалла на Божидар и на Бойко!