Анализ доказа, че „свещената вода“ в Плиска е високонитратна

OFFNews 12 август 2015 в 19:55 7753 6

Снимка БГНЕС

Водата от кладенеца в археологическия комплекс в Плиска е с нива на нитрати, в пъти по-високи от допустимите. Това показа анализът на взетите от инспекторите на Регионалната здравна инспекция проби.

Изследвани са три проби. Първата е взета вчера в 15.30 часа, а другите две са взети в 7.30 часа днес.

Първите резултати от направените анализи на водата показват повишено съдържание на нитрати - съответно 140 мг/литър; 141 мг/литър; 150 мг/литър при норма 50 мг/ литър.

При продължителна употреба съдържанието на нитрати в откритите количества може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт, предупреждават от РЗИ.

Останалите показатели са в норма.

Резултатите от микробиологичния анализ ще бъдат готови в петък.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов забрани продажбата на вода от кладенеца и заяви, че ако продължи да се продава светената вода, която бликна от там, ще спре финансирането на проучванията.

Бликналата в Плиска "свещена вода" предизвика истинска истерия. Кладенецът беше обявен за свещен от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Той поля с вода от кладенеца и премиера Бойко Борисов и министри, които посетиха разкопките.

След това започнаха и анализи на водата. От РЗИ предупредиха във вторник жителите на региона да не си пълнят вода от кладенеца, докато не бъде установено дали е безопасна. 

Най-важното
Всички новини