Здравната инспекция забрани "свещената вода"

OFFNews 12 август 2015 в 12:12 5007 4

Здравната инспекция в Шумен забрани достъпа до водата в аязмото на базиликата в Плиска, докато не станат резултатите от окончателните изследвания.

Забраната е издадена тази сутрин, след като стана ясно, че водата е замърсена. Инспектори от здравното министерство също се включиха в порверката. 

Във вторник от РЗИ съобщиха, че водата е опасна за здравето. Проверка установи, че във водата са открити нитрати в количества два пъти над нормата. 

Към момента водата не е изследвана за други отрови или замърсители и здравните инспектори не могат да кажат дали е годна за пиене.

Тази сутрин директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров призова премиера Бойко Борисов да не позволява проверка на инспекцията сега. Причината е, че в момента археолози още работят по разкопките и водата със сигурност ще е замърсена. 

"Бойко, ако ме гледаш, кажи на Москов да не проверява водата в Плиска", обърна се той към премиера. Той възнегодува, че медиите се интересуват само от качеството на водата, но не и от откритието на археолозите. 

"Не проявявате интерес, освен към шибаната вода, да му се не види", възмути се историкът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови