Каролев: Нямаме избор, трябва да минем към еврото

OFFNews 19 януари 2015 в 19:55 15707 16

Нямаме избор, трябва да минем към еврото. Това заяви пред bTV икономистът и съветник на министъра на икономиката Владимир Каролев.

След Вишеградската четворка всяка страна, която кандидатства в ЕС, е длъжна да премине към еврото, обясни Каролев.

Преминаването към еврото има сериозни предимства – ще спестяваме от транзакционни разходи на валутни обеми и от счетоводното отчитане на тези транзакции – т.е. има по-малко бумащина, допълни той.

По думите му ако повече страни минат към еврото, то би могло да стане световна валута, макар че това няма как да се случи преди Великобритания да мине към еврото.

Според Каролев има и два риска от преминаването към еврото, като единият е по-скоро хипотетичен.

Единият риск е увеличение на цените, но това няма как да стане при дефлация. Другият риск е по-реален – необходимата хармонизация на данъчната политика по преките данъци, подчерта икономистът.

Час по-скоро трябва да дадем заявка за минаване към еврото и да започнем процедурата за това, категоричен е икономистът Кольо Парамов.

Пропуснахме две години за определяне към еврото. Световната криза предразполага други критерии за утрешния ден. Трудно е да се каже, как ще се развиват икономическите механизми в света, за да нагласим и нашата система, посочи Парамов.

По думите му Полша, Унгария и Чехия не бързат да влизат с еврото, защото в разменния курс имат сериозна изгода.

Трябва да дадем заявка с искане от името та МФ и БНБ за процедура и да искаме да нагаждаме правила, за да гарантираме поетапност за влизане на еврото. Никой нищо не може да каже по отношение на ценовите разлики, защото ние 17 месеца сме в тежък дефлационен процес, каза той.

Еврото е сериозен ход за стабилизиране на финансите на държавата, подчерта Парамов, като допълни, че има шанс при това положение и от увеличаване на инвестициите в евро, тъй като инвеститорите няма да се чудят дали ще могат да възстановят разликата при преминаването на тези средства в левове.

Каролев обясни, че през 2009 г. е отчетен спад на БВП с 5%, а после има малък икономически растеж.

България може да се върне на темпове на икономически растеж от 2008 г. И сега има икономически растеж. Хората не го усещат, но те не отчитат, че не вървим назад, както се случи в много страни, каза още Каролев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!