Към 15 септември: 28,5% от учителите са ваксинирани, 20,9% са преболедували COVID-19

177 училища започват учебната година без медицинско обслужване, най-много са в София област и Бургас

Александра Маркарян 14 септември 2021 в 09:36 2057 1

Снимка Архив

28,5% от педагогическите специалисти са със завършен ваксинационен цикъл към 27 август 2021 г. Преболедувалите COVID-19 са 20,9%, се казва в отговор на Министерството на образованието и науката на въпроси от OFFNews във връзка с предстоящото начало на учебната година.

Непедагогическите специалисти със завършен ваксинационен цикъл са 20,6%. Преболедувалите непедагогически специалисти са 15,3%.

Данните са събрани от МОН чрез регионалните му управления на образованието.

Сертификат за най-малко 70% ваксинирани в колективите към момента са получили 39 образователни институции. "За този сертификат се кандидатства по желание на самата институция и затова бройката не е равна на броя институции, постигнали съответния процент на ваксиниране", уточняват от министерството.

На въпроса ни как ще се проследява заболеваемостта сред учители и ученици, на базата на която ще се решава за преминаване към дистанционно обучение от МОН обясняват, че предстои да подпишат споразумение с Министерството на здравеопазването за обмен на статистическа информация и така ще се получават актуални данни за нивото на заболеваемостта. При него няма да бъдат споделяни лични данни. 

Попитахме и в колко училища не е осигурено медицинско обслужване и в кои области е най-големият им брой. Те са 177, най-много в областите София област и Бургас, отговориха от МОН.

"МОН проверява причините за това и ще препоръча на директорите да приложат някои от вече доказано ефективните други възможности за решаване на проблема - допълват оттам. - Най-много училища без медицинско обслужване има в областите София-област и Бургас. Полагат се усилия при тях проблемът да бъде решен максимално бързо. Там, където няма назначено медицинско лице на постоянен договор, също е осигурена здравна грижа за деца и ученици. Училищата, с помощта на общините, осигуряват посещения на медицински специалисти в рамките на два или три дни от седмицата. Има и практика директорите да сключват договор с медицински специалисти в малки населени места, които се отзовават при необходимост, за да прегледат детето, докато бъдат уведомени неговите родители и се свържат с неговия личен лекар."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!