Quantcast

Калин Янакиев: Младите не знаят защо комунизмът беше лош

ОFFNews Последна промяна на 13 ноември 2014 в 19:12 34539 71

Калин Янакиев.
Калин Янакиев.

Младите и учениците в България не знаят защо комунизмът беше лош, заяви професорът в СУ Калин Янакиев пред bTV.

Той добави, че наскоро е изнесъл урок пред ученици във Велико Търново, където на въпроса какво знаят за периода между 1944-1989 г., децата отговорили, че едно време у нас е имало работа и сигурност.

"Една от най-подлите манипулации, извършени от сценаристите на прехода, е следната – едно време имаше сигурност, но нямаше свобода, днес има свобода, но няма сигурност. Тези две ценности за сценаристите на прехода са взаимоизключващи се. Това е невероятна лъжа. Не можеш да имаш сигурност без свобода и обратното", каза Янакиев.

"В клетката на зоопарка няма никаква сигурност, защото всичко зависи от надзирателя – дали ще ти пусне месо, или няма. А свободата без сигурност е свободата на джунглата – в джунглата свобода няма, едни са лъвове, други са сърни, едните бягат, а другите ядат. Комунизмът не бе сигурност, не бе и свобода. Впрочем той беше само една сигурност - Държавна сигурност", добави той.

Преподавателят риторично предложи да се направи социологическо проучване сред младите хора дали биха искали да се върне софийското жителство, дали домовете им да не се признават за домове, а за държавен ресурс - като по време на война, и дали биха искали човешкият живот да не се признава за висша ценност, а отново за държавен ресурс, който да бъде прехвърлян от един фронт на друг - както по времето на комунизма.

Затова Янакиев се съгласи с искането на депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров престъпленията на комунистическия режим да влязат в учебниците по история.

Според него, ако беше извършено държавното предателство България да стане 16-а република на СССР, сега със сигурност някъде около Черноморието щяхме да имаме територия и конфликт, подобни на тези в Донбас.

В цяла Европа комунистическият режим е признат за престъпен. Вместо това у нас излизат да говорят колегите Искра Баева и проф. Пантев. Ако нацисткият режим го определят за „малко по-суров спрямо евреите”, такива хора биха ги изяли с парцалите. Но Баева и Пантев имат право на носталгия – защо, попита Янакиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2015 в 03:04

Наистина ли има хора, които искат да се върне комунизма? Срам и позор сте вие за българския народ!!

01.07 2015 в 16:59

Те имат право да не знаят!Но ти смешен"професоре",защо не знаеш?Сляп ли си,малоумен ли си,че плещищ такива безумни аргументи?На теб няма смисъл да ти се обяснява,защото нямаш логично мислене, пипето ти е под критичния минимум!

02.06 2015 в 14:09

Но пък ще разберат "хубостите" на капитализЪма! Бог да им е на помощ! За младите става дума, от заглавието...

28.05 2015 в 14:07

Моите уважения към професор Янакиев, но с много думи той нищо не казва. Не били знаели младите... А той допита ли се до всички? Да не се окаже, че аз като дете на прехода знам повече за последните 130 години българска история, включително социализма и прехода, отколкото той - професорът. Като отворих статията очаквах някакви смислени разсъждения - не празни думи.

24.05 2015 в 05:49

Г-н професор Янакиев, стига сте плямпали за това колко лош е бил комунизма, а обяснете защо "демокрацията" ни 25 г не работи. Младите хора не ги интересува нито комунизъм, нито БКП. Искат работа, доходи, нормална държава. Десните хора се издъниха със гръм и трясък и вече не остана дясно в България. Имаме 2 БКП-та - БСП и ГЕРБ и множество техни сателити, сътворени от ДС. Имаме и население, което изчезва, защото му писна да гласува за едни и същи клоуни от един тъжен цирк.

24.05 2015 в 02:12

Няма по-престъпна пасмина от комунистите и техните руски господари! Под тяхното управление в "мирно" време са избити и прогонени най-много българи! Първите 10-15 години след 09.09.1944г. по зашеметяващия удар върху българската нация могат да се сравнят само и единствено с началото на турското нашествие! Слава богу въпреки изключителната си жестокост и зверствата, не успяха да достигнат онези уникални мащаби на изтребление на собствения народ извън човешкия разум постигнати от руските комунисти.

24.05 2015 в 02:03

Не е голям проблем, че комунистите са тъпа, проста, завислива и алчна тарикатска паплач, по което 100% си приличат с циганската паплач, а това че също като циганите са жестоки убийци прилагащи геноцидните си нагласи единствено към българите. А това че са предатели е просто бонус в тъжната съдба на България!

24.05 2015 в 00:11

Кой си ти за да ми обяснявашаш истината.Аз я познавам много по добре от теб и затова съм на вън/

23.05 2015 в 23:18

Значи крайната истина по въпроса е, че нито социализмът беше толкова лош, нито капитализмът е толкова добър, както се опитва да ги изкара колегата Янакиев. Истината е, както винаги, по средата.

Генерално, и при социализма и при капитализма има 10% богати, и останалите 90% сравнително с тях бедни. Лошото е, че в България тия 10% и преди и сега са си предимно ЧЕРВЕНАТА БУРЖОАЗИЯ.

Ако се направи една статистика вероятно ще излезе, че днешните български милионери са предимно от номенклатурни комунистически семейства. И колегата е прав, че комунистите извършиха много престъпления, обаче трябва да се разграничава дали това по време на онзи режим се е тълкувало като престъпление, или е било дори обратно - изпълнение на "граждански" и "партиен" дълг.

Щото сега ако се смени режима, такива като него могат да ги обвинят много лесно със задна дата в разпалване на междунационална вражда и държавна измяна. Пък той защо не ги каза тея нещо по време на соца, за да се прочуе като "дисидент" и дори да се превърне в "мъченик" в Белене? Сега е лесно да се говори така, това не е никаква смелост, а просто политическо НАГАЖДАЧЕСТВО спрямо силните на деня.