Какво да правим при буря и порои (съветите на МВР)

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2014 в 21:20 14629 10

Снимка БНР

Заради очакваните утре бури от Министерство на вътрешните работи припомнят основните правила за безопасност при обилни валежи и гръмотевични бури. 

В по-голямата част от страната е обявен жълт код, а по-висока степен на опасност се очаква в областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София-област и Пазарджик.

Как да действаме при наводнение:

При наводнение незабавно трябва да се подаде сигнал на тел. 112. На оператора трябва да съобщим име, адрес и друга информация свързана с бедствието. Ако не разполагаме с телефон, трябва да предупредим за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място, както и да уведомим нашите близки, съседи и колеги.

Ако се намираме у дома, трябва незабавно да изключим газта и електричеството и да поставим на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е да имаме предварително приготвена „чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати.

Когато не сме в състояние да се евакуираме от сградата, за да защитим живота си е добре да се преместим на най-горните етажи или на покрива.

За местонахождението си трябва да съобщим на тел. 112 или да известим близките и приятелите си. При невъзможност за евакуиране на животните, които отглеждаме, е желателно да отворим вратите на помещенията, в които са затворени.

Ако водната стихия ни завари извън дома и се намираме близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечим и да застанем на най-близкото възвишение.

Експертите съветват да не се застава под/над мостове, подлези, надлези и други подобни обекти. Не трябва да се пресичат бързо течащи и залети площи, освен ако сме сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да има подсигуряване с помощно въже.

Водата от наводнените водоизточници е негодна за консумация. При пътуване с автомобил е препоръчително да се спре на възможно най-високото и безопасно място и да се изчака спадането на нивото на водата. Спасителите са категорични, че не бива да се спираме на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.

Как да действаме при гръмотевични бури:

Ако сте вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. 

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, седнете върху него. Не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2014 в 09:36

Oт всички съвети, най-важният е този за раницата.
В къщи всички имат такава - обувки, яке, шапка, пуловер, бельо, чорапи, консерви, тоалетни принадлежности, пари, лекарства, превързочни материали, лепенки, запалка, фенерче. Всеки може да излезе от къщи напълно готов за извънреден случай за половин минута.
Резервоарът на джипа ми винаги е поне над половината, в багажника има пълна туба, смалък слънчев панел, палатка,завивки, храна, алкохол, походни кухненски принадлежности, инструменти, трион, брадва, кирка, лопата, въжета.
Дано няма сериозни нещастия.

22.07 2014 в 03:16

"В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега."
Не е вярно ! Към брега тръгваш бааавно,за да не си помислят хората ,че сърфа или лодката са крадени !

21.07 2014 в 23:06

Някой явно спи:
"Какво да правим при буря и порои (СЪВЕТИТЕ НА МВР)"
Не ви съветва оффнюз , а МВР-оффа само препечатва.

21.07 2014 в 22:58

Важно е да изключите видеокасетофона ..... :-(

21.07 2014 в 22:39да изключим касетофона?!
Това от коя година е писано и прекопирано ??

21.07 2014 в 22:24

Споко, тия упътвания са писани от емел е6ем и делянчо - що милиони глътхана тогава с тяхното министерство, ама раята нали си трае ...

21.07 2014 в 22:12

Duvi, или акулата ще е глуха или ще ти се падне свирка без топче, се тая :D

21.07 2014 в 21:42

Отново пълни глупости.
Раницата за евакуация е пълна скръб.. Ножовка сигурно да прережеш белезниците.. Съдийската свирка като се намокри и има малко вода край вече не работи..Къде е водата в тая раница? Как да звъннат хората на 112 като телефоните спират ? И нямаш сигнал? Експертите съветвали тия експерти са виждали наводненията само по видеята от телефоните на хората дето ги снимат. Къде е съвета след наводнение в градовете чешмяната вода да не се ползва. Къде са предупрежденията какво да се прави при градушка ?? или още на се ги преписали от някъде другаде, че ги няма ? Пълна пародия и след дъжд качулка !

21.07 2014 в 21:41

Най-важното е да не четем offnews, всичко друго ще мине..

21.07 2014 в 21:26

Какви са тия глупости - как ще се обаждате на тел 112 - едно, че ще им разваляте рахата, друго, че и при буря и гръмотевици не се говори по телефон.