Как протича един ден на човек без зрение

Българо-норвежкият проект SoundVision разработва иновативна технология, която помага на тези хора да живеят по-независимо и активно

Теодора Хайверова 29 април 2022 в 18:20 1958 0

Зрението дава най-много информация на хората за заобикалящата ги среда и за материалните "препятствия" в ежедневието. Как се справят лишените от това сетиво хора разказва Теодора Хайверова.

„Загубила съм зрението си малко след раждането. Изцяло разчитам на сетивата, които са ми останали – обоняние, слух и други различни усещания. Ежедневно ние, незрящите сме изправени пред безброй предизвикателства. Трудно е да се посочи кое е най-голямото. Придвижвам се в градска среда с помощта на бял бастун и различни мобилни приложения, които ми помагат например да разпознавам банкноти, цветове, да прочета текста, който ми е нужен, както и на хората, взели присърце проблема с достъпността в нашето ежедневие. Когато излизам сутрин, за да свърша задачите си за деня, знам, че по улиците ще се сблъскам с недостъпни пътища, но и по това се работи. Все повече хора се замислят дали нещата, които създават, ще могат да бъдат използвани и от нас.

Може би ще е любопитно за някои читатели за разберат как използваме компютър. Това става с помощта на речев синтезатор, който ни изчита всичко на екрана.

Някои най-обикновени неща, като например да влезеш да напазаруваш в хипермаркет, за нас са огромно предизвикателство. За съжаление, в големите хранителни вериги персоналът не се обучава да съдейства на незрящите потребители. Има обаче прогрес за преодоляване и на това препятствие, разработиха се много приложения за онлайн пазаруване, достъпни за нас.

Срещам трудност и с използването на банкомат. Необходимо е зрящ придружител да ми е обяснил кои бутони да натисна, за да изтегля сума. Искрено се надявам да се намери решение и на този проблем".

Небивалото развитие на технологиите през последните години улеснява всекидневието на незрящите. Има много помощни средства за тях и мобилни приложения, които улесняват работата им, мобилността им и проследяват здравословното им състояние. Едновременното използване на множество приложения и помощни средства за разпознаване и подпомагане на навигацията в заобикалящата среда обаче е предизвикателство за незрящите.

Главната цел на проекта SoundVision е да разработи иновативни технологии, които да им помогнат да живеят по-независимо и активно, като използват устройствата SoundVision

SoundVision е иновативно и комплексно помощно средство, което подпомага хората с увредено зрение да се движат и изследват лесно заобикалящата ги среда. Устройството предоставя информация в реално време за разстоянието до обекти, индикира препятствия и подпомага навигацията на закрито. В този смисъл, SoundVision подпомага възприемането на околната среда отвъд това, което осигурява традиционният бял бастун: разпознаване на цветове, обекти и валути, компас и навигация в сгради, четене на текст.

Разработено е благодарение на финансирането от Innovation Norway от "Скейл Фокус" АД в партньорство с фондация "Синергиа", Норвежки компютърен център (NRS) и Adaptor Hjelpemidler. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България”.

Sound Vision допринася за насърчаване на двустранното сътрудничество за разработване и насърчаване на иновации и нови решения в рамките на технологиите за благосъстояние.

"Прекрасно е, че се разработват спомагащи устройства и приложения, които дават по-голяма независимост на незрящите и помагат в ежедневието ни. Това е много важно за нас. По-хубаво от това да си независим и неразчитащ на останалите няма. Ще се радваме този проект да се развие. Щастливи сме, че можем да помогнем, като го тестваме и даваме обратна връзка... Адмирации към хората, направили този проект реалност и за желанието им да направят нещо, което наистина да помага“ – казва Анита Накова, тестер по проекта.

"Проектът SoundVision стана реалност. Основната му цел беше да подобри достъпността на средата, с която хората с увреждания ежедневно се сблъскваме. Устройството, заедно с мобилното приложение, създават възможности за по-добра ориентация по улиците, за разпознаване на банкноти, четене на текст, навигиране в различни посоки - все трудности, пред които ние, незрящите сме изправени. Радвам се, че успях да тествам системата и че станах част от този проект. Благодаря на създателите му. Сигурна съм, че по-нататъшното му развитие ще донесе още повече улеснения за нас незрящите" – споделя Теодора Хайверова, също тестер в проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки