Как Френската гимназия се размина на косъм от учене вкъщи заради ремонт

Александра Маркарян 14 септември 2021 в 16:31 5007 0

Да учиш дистанционно, но не заради COVID-19, а заради ремонт. Пред тази перспектива са били изправени учениците на едно от най-престижните училища в София - 9-та Френска езикова гимназия буквално до преди часове. В неделя родителите научават, че се налага всички без осмокласниците да редуват присъствено с онлайн обучение, като през две седмици два випуска редуват дистанционно и присъствено. Възмутени, преживелите миналогодишното затваряне родители, пишат до ръководството на училището, до Регионалното управление на образованието на МОН в София, до Столична община и медии. Гласността дава резултат. Снощи е решено: друга сграда е намерена и към дистанционно обучение няма да се преминава, освен ако коронавирусът не наложи това.

Сагата разказаха родители тази сутрин пред Нова тв.

"Официално информацията до нас достигна в неделя. Получихме съобщение в сайта на училището, с което вече официално казаха, че децата трябва да учат на ротационен принцип, като по два випуска на две седмици трябваше да се сменят с други два випуска. Единствено осми клас се предвиждаше да учат присъствено през учебната година. Родителите реагирахме на тази информация, защото смятаме, че след като министърът на образованието е обявил, че ще започне присъствено учебната година за всички деца, не може продължаващи ремонти да бъдат повод за онлайн обучение. Затова се обърнахме към ръководството на 9-та френска гимназия, копирахме писмото до други инстанции - РУО, Столична община - и чакаме отговор", разказа майката на ученик в 9-та ФЕГ Радослава Петрова.

Според баща "дистанционната форма е напълно неефективна за ученици". "Ако може да се приеме, че заради болестта те могат да минат да учат дистанционно, за мен е абсолютно неприемливо те да учат дистанционно поради продължаващи ремонти и поради това, че някой не си е свършил работата навреме. (...) Около училището все още продължават строителните дейности. Това също ще пречи на учебния процес и аз съм силно притеснен, че държавни институции - в лицето на общината и на Министерството на образованието - приемат за нормално да се извършват строителни дейности по време на учебен процес за деца, за нашите деца", изтъкна той пред камерата.

В тв разговора пред входа училището на "Патриарх Евтимий" зам.-кметът на София по строителството инж. Ангел Джоргов успокои, че дейностите по фасадата са приключили и скелето е демонтирано; че днес и оградата ще бъде премахната и ще се почисти.

Защо ремонтът не е приключил досега?

На въпрос защо ремонтът не е приключил преди началото на учебната година зам.-кметът отговори, че това не било възможно:

"Не е възможно. Извършва се основен ремонт, който няма как да приключи в рамките на два месеца. Тук, успоредно с ремонта на старата сграда, се изграждат три нови корпуса с физкултурен салон, с класни стаи, които ще позволят от следващата година учебният процес да бъде едносменен, което всъщност е и целта на всичко това. В старата сграда се извършват и мерки за енергийна ефективност, които успяха да приключат до 15 септември, а вътре в сградата се изграждат нови електроинсталации, пожароизвестяване, подмяна на отоплителната инсталация, която обаче ще бъде извършена, след като приключи отоплителният сезон, така че да не поставяме под риск учебния процес. Дай Боже да няма дистанционно обучение заради КОВИД, иначе заради строителството няма да има".

Къде ще се учи?

В по-късните часове на днешния ден от Министерството на образованието и науката изпратиха прессъобщение, в което се изтъква, че 758 училища в страната посрещат 15 септември в ремонтирани сгради и се допълва, че в 170 ремонтите ще продължат и след утрешния първи учебен ден. 

"До средата на май 2022 г. 14 класа от 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София ще учат в една от сградите на Националната спортна академия на ул. „Гургулят“. Това се налага заради продължаващото изграждане на нов корпус с физкултурен салон и основен ремонт на старата сграда", обясняват от МОН.

"Ние сме достатъчно гъвкави като педагогическа колегия и ръководство и мисля, че заедно с родителите училищната общност ще се справи с това. Децата ще имат пълноценен учебен процес, ще могат да постигнат това, за което са избрали 9-та Френска гимназия, а именно: качествени знания, качествено обучение и възпитание", обещава Розалина Найденова, зам.-директор на 9. ФЕГ.

Училището не е единственото в тази ситуация. По данни на регионалните управления на образованието учениците на 22 училища ще бъдат временно преместени в други сгради заради продължителни ремонтни дейности. Най-много са те в областите София – пет, и Стара Загора – четири. Следват Пловдив и Велико Търново с по три. Част от ремонтите ще приключат през октомври т.г., а други ще продължат и през 2022 г.

До края на учебната година в други училища ще се обучават учениците на Технологичното училище „Електронни системи“ в София, старозагорските 1 ОУ „Георги Бакалов“, СУ „Христо Ботев“, СУ „Васил Левски и Професионална гимназия (ПГ) по облекло и хранене „Райна Княгиня“, както и на Професионалната гимназия по селско стопанство „К. А. Тимирязев“ в Две Могили, информират още от МОН и уверяват, че директорите им са създали необходимата организация за провеждане на нормален учебен процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!