Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори (видео)

Как един университет да стане изследователски: министър Денков предложи методика

Александра Маркарян 23 юни 2021 в 16:34 2057 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Проф. Николай Денков

Служебният министър на образованието предложи методика за определяне на изследователски университети.

Основните групи показатели в нея включват научни резултати, видими в международните бази данни Scopus и/или Web of Science; развитие на научния капацитет на академичния състав, обществено и икономическо въздействие. Стойностите по конкретните показатели се изчисляват в точки. За да получи статут на изследователски университет, висшето училище трябва да има най-малко 1000 т.

Методиката е публикувана за обществено обсъждане в срок до 7 юли вкл. След това Министерският съвет ще реши дали да я одобри.

Идеята на проф. Денков за изследователски университети е от години. Той предложи разделението на университетите на "изследователски" и "образователни" още през 2015 г., когато беше зам.-министър на образованието.

Според сега внесената методика кандидатите ще оценява междуведомствена комисия, създадена от министъра на образованието. Ще включва представители на МОН, на финансите и на икономиката, на Държавната агенция за научни изследвания и иновации и на Съвета на ректорите.

Статутът на изследователски университет бе въведен нормативно с поправка в Закона за висшето образование от февруари 2020 г. Според текста "висше училище, което дава значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и има високи резултати от научноизследователска дейност, оценени съгласно обективни показатели, включващи брой публикувани и реферирани научни статии в международните бази данни, брой подадени заявки за международни патенти, брой цитати в реферирани и индексирани списания от други автори в международните бази данни, определени в акт на Министерския съвет, може да бъде определено за изследователско висше училище".

Законът предвижда одобрените за изследователски ВУ да получават статута за 4 г., като списъкът с тях се актуализира всяка година до 1 ноември.

Ползата от този статут ще е допълнително целево финансиране за научна дейност, става ясно от прессъобщение на МОН. През следващите години основен източник на тези средства ще бъде Националният план за възстановяване и устойчивост, уточняват от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови