Как да си върнем парите за отменено събитие? ЕПЦ в София предлага безплатна помощ

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2020 в 13:17 1537 0

Отменили са концерта на любимия ви изпълнител или в пандемията са "изгорели" билетите ви за отложен мюзикъл и няма нова дата за него? Може би имате билети за тенис турнир, който няма да се проведе по план. Заради ограниченията във връзка с коронавируса много културни и спортни събития в Европейския съюз бяха отложени с месеци или дори за следващата година и много хора питат как да си върнат парите, които са платили.

Това провокира Европейския потребителски център да публикува полезна информация, от която хората в тази ситуация биха могли да се възползват.

Какво да правим, ако отложеното събитие е зад граница?

Законодателството в Европейския съюз не предвижда специални условия, които да са общо приложими при отмяната на спортни или културни събития. Това означава, че правата на потребителите при отмяна или отлагане на концерт, спортна проява или друго мероприятие зависят от националното законодателство на различните държави, както и от условията на договора с организаторите на събитието. В някои държави вече са въведени специални правила за компенсация, които важат само за отменени събития в рамките на пандемията.

Според ново законодателство в Германия организаторите на събития могат да издават ваучер, вместо да връщат пари за неизползваните билети. Важно е обаче пропуските за отменените прояви да са били купени преди 8 март 2020 г. Стойността на ваучера трябва да еквивалентна на цената на билета. Ако талонът не се използва до 31 декември 2021 г., потребителят може да поиска да му бъде осребрен.

В Италия също има нов нормативен акт, който разрешава на организаторите на събития да издадат ваучери, които са валидни 18 месеца след отлагането на мероприятията.

За фестивалите, които са отложени в Португалия клиентите могат да получат ваучери, които са валидни до края на 2021 г. Тези талони могат да се прехвърлят на други хора или да се използват за друг вид забавление, което предлагат организаторите. Ако ваучерите не се използват до 21 декември 2021 г., потребителят има право да поиска парите си обратно.

Съгласно закон, приет наскоро в Литва, организаторът има право да определи по-късна дата на събитие, което е отложено, като билетите важат автоматично за него. Ако обаче тази дата не е удобна за потребителя, то фирмата може да му предложи ваучер. Срещу него може да се купят билети за бъдещи събития на същия организатор. Ако талонът не се използва в рамките на 1 година, потребителят може да поиска възстановяване на средствата.

Ако все пак не искате ваучер, опитайте се да потърсите друго гъвкаво решение, като се свържете с организатора на събитието, съветва Соня Спасова, директор на ЕПЦ България. Първо проверете сайта, от където сте купили билетите - най-вероятно там вече има обявена информация и съвети какви са възможните опции. В противен случай може да потърсите имейл или друг начин за връзка с продавача.

И въпреки положените усилия, ако не успеете да се свържете с вашия продавач на билети или организатор на събития и те се намират в друга страна от ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, може да ни потърсите за безплатна помощ и съдействие на www.ecc.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X