Как да се предпазим от опасните патогени в зелените салати (видео)

Александра Маркарян 20 юни 2023 в 07:00 4608 0

Д-р Сергей Иванов

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

Д-р Сергей Иванов

Листните зеленчуци – зелените салата, лук, спанак – се смятат за едни от най-полезните храни от растителен произход, но наред с това консумацията им крие и някои рискове. Такива са патогенните за хората бактерии, които могат да причинят от диария до сериозни заболявания.

Видеоклип с разяснения на молекулярния биолог и вирусолог д-р Сергей Иванов относно рисковете и как да се предпазим публикува асоциация „Активни потребители“.

Най-опасни могат да бъдат зеленчуците, които са торени с органична тор. Защо е така? Защото в компоста, в който се отглеждат, има много патогенни за хората бактерии. Те могат да представляват сериозна опасност за здравето на хората. Опасността е сравнима с тази на продуктите от животински произход, примерно месо и млечни продукти, разяснява д-р Иванов.

Кои са опасностите? На първо място, щамове на патогенни бактерии като Ешерихия коли – причинила най-голямото хранително натравяне в Европа през този век. Освен тях салмонела, стафилококи, вируси – норовируси, хепатит, особено хепатит А, който е сериозен проблем за България.

Какво могат да причинят тези патогени? В повечето случаи - просто разстройство, което обикновено минава в рамките на един до три дена. В някои случаи обаче това може да бъдат доста по-сериозни заболявания, водещи до сериозни последствия. Това важи особено за малки деца, както за по-възрастни хора или хора, които имат проблеми с имунитета, примерно са на химиотерапия или хора с трансплантирани органи.

Как да избираме листните зеленчуци в магазина или на пазара? Първо, като внимаваме да нямат изгнили участъци. Дори бактерията или патогенът, който причинява това, да е безопасен за хората, няма гаранция, че покрай него не се е развило нещо опасно за вас – предупреждава д-р Иванов.

Рискове крие и купуването на салата в саксийка с компост. Това увеличава живота ѝ, но „заедно с това си внасяте вкъщи малка бактериологична бомба, която се съдържа в пръстта“, предупреждава вирусологът и допълва, че ако човек ще консумира салата същия или на следващия ден, не му трябва чак такава дълготрайност на съхранение.

Как да отстраним химикалите, които евентуално са върху листната повъпрност? Като мием добре салатите. Така ги отстраняваме и може да намалим количеството на микроорганизмите до 100 и повече пъти.

„Най-подходящият начин за редуциране на количеството бактерии по листната повърхност е като накиснете зелената салата или другия зеленчук в купа с чешмяна вода, в която сложите една или две супени лъжици оцет. Киселината за 15-20 минути ще редуцира няколкостотин пъти количеството на бактериите. Може още един път да изплакнете и да консумирате“, съветва д-р Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки