Как да променим отношението си към децата с различни способности

ОFFNews 29 ноември 2019 в 14:46 2674 1

С приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, светът даде важно обещание преди 30 години – да направим всичко, за да защитим и утвърдим правото на тези след нас да живеят, растат, учат и да достигнат пълния си потенциал. Въпреки сериозните промени на национално ниво, децата с увреждания в България продължават да са една от най-изолираните и невидими групи в обществото.

Как можем да променим това? Най-лесно би било ако сменим всеобщото разбиране и отношението си. Те не са медицински случаи, нито повод за благотворителност вдъхновена от чувство на вина. Множеството бариери и стереотипи продължават да пречат на децата с увреждания да се радват на пълните си права. Те ограничават възможностите им да развият пълния си потенциал и впоследствие на професионалната им реализация и пълноценно участие във всички сфери на живота.

Изключително важна е и подкрепата за родителите и хората, полагащи грижи за деца с увреждания. Трябва да се създадат повече възможности за психологически консултации и придобиване на умения, получаването на надеждна информация за грижите, социалните и санаториални услуги и др.

Смята се, че децата с увреждания в България са около 32 000, въпреки че няма пълни данни за точния им брой в страната. През учебната 2018-2019 г. 22 035 деца с увреждания и специални потребности посещават училища и детски градини. Необходими са повече инвестиции в професионалното развитие на учителите чрез повишаване на уменията им да зачитат многообразието и да оказват нужната подкрепа в процеса на обучение. Много от децата не получават и подкрепа или достъп до адаптирани учебни материали, за да могат активно и пълноценно да участват в заниманията на класа.

Това са причините, УНИЦЕФ България да започне кампанията „С очи за всички“, с която цели да повиши информираността, разбирането и чувствителността в обществото, когато става въпрос за правата на децата и младите хора с увреждания. Чрез различни канали се разказват вдъхновяващите им истории за постижения и успехи, въпреки трудностите, с които се налага да се справят ежедневно.

На 20 ноември 2019 г. се проведе и национален форум заедно с Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, посветен на младежите и младите хора с увреждания.
Защото, както отбеляза по време на дискусията на форума един от присъстващите младежи – няма вие, няма те, всички ние сме едно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови