Кадиев предлага годишната отпуска да скочи от 20 на 25 дни

OFFNews 22 ноември 2015 в 21:33 3440 3

Георги Кадиев внесе законопроект, според който платеният годишен отпуск да стане 25 вместо 20 дни, както е в момент, съобщи bTV.

Мотивът за предложението е само един и той е стресът. Според синдикатите в страната над половината от работещите българи са под стрес на работното място, което води до отпадналост, инсулт, инфаркт, диабет и ниска работоспособност.

Кадиев изтъква, че това няма да попречи на икономиката ни, защото в Дания, Финландия, Франция и Люксембург почиват по 25 дни, а в Швеция намалиха работното време на 6 часа на ден съвсем наскоро. В Русия и Великобритания имат най-големи отпуски от 28 дни на година.

Работодателите обаче не искат да дават още отпуски, защото според тях това ще се отрази отрицателно на печалбите им.

"Това не означава, че трябва да работим по-малко, а просто, че през останалото време на годината производителността на труда така да се увеличи, че да компенсира тези 5 дни", отговаря Кадиев на притесненията.

Идеята му се подкрепя от синдикатите, които стигат дори по-далеч в грижата за работника: "Да му дадем почивка в работното време, да му намалим работното време", призовава Чавдар Христов от КНСБ.

Красимир Велчев от ГЕРБ се възпротиви на идеята, като каза, че хората трябва да спортуват повече, за да са здрави, вместо да се излежават. Предстои две комисии в парламента за претеглят аргументите за и против.

Според няколко проучвания България е сред страните с най-много официални празници, на които се почива. Те са между 8 и 10 годишно, което реално вдига отпуска. Сметнат така, той е 35 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика