Изследват водата на София като храна

OFFNews 04 август 2017 в 16:11 4626 2

Весела Стефанова

Водата е храна, затова подхождаме много отговорно към нейното изследване. В това уверява Весела Стефанова, която отговаря за Лабораторния изпитвателен комплекс (ЛИК) на Софийска вода. 

12 000 изследвания се правят тук на месец, а точките за мониторинг на това, което тече от чешмите ни, се намират във всички краища на града. Например - баклавария в центъра на Горубляне, пицария в Драгалевци, кафене в Требич, склад за дървен материал в Бенковски, пощенски клон в Красна поляна, аптека в Красно село, бакалии, детски градини и т.н. във всички райони на столицата и околните села. 

Пунктовете за взимане на проби са общо 78 на брой, като те се взимат всеки ден, уточнява Стефанова.

Местата са съгласувани с РЗИ и могат да се видят на новата платформа на онлайн страницата на "Софийска вода" на адрес www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx?a=3 Тук се публикуват месечни доклади с резултатите от изследваните пунктове с обширна информация. Един път годишно пък се пускат доклади за показатели, които почти не се променят, обяснява Стефанова. Във водата ни никога не е имало олово, арсен, живак, пестициди, добавя инженер-химикът. 

Весела е категорична не само че да се пие от чешмите в София е напълно безвредно, но и че водата ни е много хубава. София я получава в едни райони от язовир Искър, в други от Бели Искър, а в трети е смесена. Водата е мека - това по въпроса за пералните, миялните и т.н. С езика на цифрите – по-малко от 2,5 немски градуса, в Северна България тя е 12 пъти по-твърда. 

И още полезна информация - когато в чашата водата е бяла, това означава, че е аерирана. Появили са се бели мехурчета от силното налягане. Хлорът, с който се пречиства водата пък, е летливо вещество - изпарява се след съвсем кратко време. Така че, ако усетите миризма - просто оставете чашата и изпийте водата след минути.
Установявали сме помътняване на водата, желязо да се появи - имаме процедура при такива случаи. Веднага се обаждаме на колегите от експлоатация да вземат мерки. Важно е хората да ни сигнализират във всички случаи, когато се усъмнят, че нещо във водата им не е наред, казва Стефанова. "Софийска вода" пусна в началото на юни безплатен телефон за клиентите си - 0800 1 21 21. До 24 часа експерти от ЛИК трябва да са на мястото и да проверят качеството на водата. 

ЛИК е високотехнологична лаборатория, всъщност напомня клиника със сложна апаратура. Не само защото специалистите са облечени в бели престилки и обути с калцуни или заради безкрайното количество колби и шишенца с различни размери. Към респектиращите уреди със сложни за обикновения човек имена - газов хроматограф, оптичен спектрометър, оксиметър и т.н. вече се е присъединил и апарат, който изследва наличието на уран във водата на столичани. Няма, категорична е Стефанова. 

ЛИК чака да бъде сертифицирана за този тип изследвания, след като вече притежава необходимия уред. Досега подобни проучвания са се правели в института Пушкаров.

Важно е хората да ни се доверяват, подчертава Весела Стефанова. И разсейва още един легендарен слух сред софиянци – за Кремиковци и тровенето на водата в района – там питейната вода идва от язовира чрез пречиствателните станции, а не се добива от сондажи.

И това лято, водата в язовирите е в достатъчно количество, така че да задоволи нуждите на столичани. В яз. Искър към юли 2017 има близо 580 млн. кубични метра вода и в яз. Бели Искър – 13 млн. куб.м. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови