Изследване на “Естат”: Над 60% от бургазлии одобряват новото строителство в града

Ограничаване на строителството ще намали работните места, ще увеличи цените на имотите и ще отблъсне инвестициите, тревожат се гражданите

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2017 в 10:56 3505 1

Близо 62% от бургазлии имат положително отношение към новото строителство, показват резултати от представително изследване на “Естат”, проведено сред 600 жители на града.

Едва 6,5% категорично не го одобряват, като това са основно възрастни граждани и пенсионери. Според 82% от анкетираните новопостроените сгради помагат за изграждането модерен облик на Бургас. Над две трети от респондентите смятат, че чрез новото строителство се подобряват условията на живот, създават се нови работни места и се привличат чужди инвестиции (Графика 2).


Данните на проучването сочат още, че с развитието на града очакванията на бургазлии към инфраструктурата са свързани основно с повече зелени площи и паркове, по-добра транспортна схема, паркоместа и изграждане на детски градини в близост до жилищните сгради. Близо 70% от анкетираните биха подкрепили частни инвеститори да реализират проекти за облагородяването на града, за които Общината няма средства (Графика 1).

„Отношението към възможността частни инвеститори да изпълняват проекти, свързани с промяната облика на града, за които Общината няма средства е положително. За бургазлии е по-важно градът да е привлекателен, а не чии са средствата за постигането на това.“, обобщава Иво Желев, управител на Агенция за бизнес изследвания “Естат”.

Изследването показва още, че според бургазлии ограничаване на строителството може да доведе до някои сериозни проблеми – намаляване на работните места, покачване на цените на имотите и отблъскване на инвестициите, включително чуждестранните. Анкетираните посочват като най-сериозен проблем в Бургас е организацията на обществения транспорт и новата транспортна схема. Над 21,5% от граждани идентифицират именно това като предизвикателство номер 1.

На второ и трето място се нареждат безработицата и ниските доходи. В негативната класация следват недостигът на паркоместа и замърсеният въздух. Едва на шесто място бургазлии поставят като проблем презастрояването. “Организацията на транспорта в момента излиза категорично като проблем номер 1 за бургазлии, но е важно да се отбележи, че в момента има повишена чувствителност заради скорошните промени и това, че за хората все още това е нещо ново.”, обяснява Иво Желев. Близо 15% от анкетираните смятат, че градът няма сериозни проблеми. Цялостната оценка на качеството на живота в Бургас също е много висока – 7,2 по скалта от 1 (много зле) до 10 (много добре).

“Според данните от изследването ни болшинството от бургазлии не виждат проблем с незаконното строителство. Не се идентифицират и конкретни проблематични строителни проекти или сгради, които да акумулират силно обществено недоволство.”, обяснява още Иво Желев. “Ако все пак на база единични отговори трябва да посочим обекти, които част от бургазлии не искат да бъдат реализирани, това биха били общежития за бежанци.”, допълва той.

35% споделят, че имат желание да се преместят в обозримо бъдеще в нова сграда, а 12% вече имат конкретни планове за това. Това са основно представители на активната част на населението – хора до 39-годишна възраст с над средните доходи. Според анкетираните най-сериозните преимущества на новото строителство са енергийната ефективност, модерната визия и новите технологии. 80% от хората смятат също, че много от съществуващите сгради имат нужда от реновиране.

Най-голям интерес за бургазлии проявяват към двустайните (24%) и тристайните (16%) апартаменти. Очаквано ключовият фактор при избора на жилище е цената, посочен от над три четвърти от анкетираните. На следващите места по важност са класирани качеството на сградата, разположението, транспортните връзки и наличието на паркоместа.

Проучването на Агенция за бизнес изследвания “Естат” - „Отношение към жилищното строителство на Бургас“ e проведено сред 600 граждани на Бургас на възраст над 18 години чрез преки стандартизирани интервюта в дома на респондента. То е реализирано по заявка на строителни компании, членове на Камара на строителите в България – Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

1

SC

24.02 2017 в 11:57

„То е реализирано по заявка на строителни компании, членове на Камара на строителите в България – Бургас.“

Това изречение казва всичко.
Всъщност, наистина бургазлии нямаше да имат нищо против новото строителство, АКО се строеше там, където има място, а не да се презастрояват съществуващите квартали.