Изхвърляте ли 4 кг. стари дрехи и обувки годишно? Държавата вече ще го очаква от вас

Въвежда се задължителното им разделно събиране, забранява се оставянето им във и до кофите за общ боклук

Александра Маркарян 20 юли 2022 в 13:54 5815 2

Разделно събиране на обувки и текстил

Снимка https://www.dreamstime.com/

Разделно събиране на обувки и текстил

Изхвърляте ли по 4 килограма стари дрехи и обувки годишно? Да или не, държавата ще го очаква от всеки, който живее в България. С нова наредба ще се въведе задължителното им разделно събиране, ще се забрани изхвърлянето им в общите контейнери, изгарянето им за отопление и депонирането им и ще стане възможно оставянето им не само в контейнерите за целта на улицата, а и на определени за целта в магазините, от които са купени.

Промените са заложени в проект на Наредба на отпадъците от обувки и текстил на министъра на екологията в оставка Борислав Сандов, която Министерският съвет предстои да приеме. Тя цели синхронизиране на нашето законодателство с европейското.

Изискването за 4-те килограма не се въвежда веднага и не е към хората, а към производителите или дистрибуторите на дрехи и обувки, на които се вменява разделното събиране, превозване, съхраняване, подготовката за повторна употреба, рециклирането, оползотворяването и обезвреждането на тези отпадъци. Количеството изискван боклук ще се увеличава постепенно - от 1,5 кг на жител през 2023 г., през 2 кг за 2024 г. до 4 кг от 2025 г. и всяка следваща.

Предстои изграждането на система за разделно събиране на отпадъците от обувки и текстил (ООТ), а не само поставянето на нови контейнери. Тя ще включва контейнери за разделно събиране, техника за събиране и транспортиране, изграждане на специализирани площадки за безвъзмездно предаване и система за последващо оползотворяване и обезвреждане. Сортираща инсталация ще трябва да може да разделя най-малко следните материали: памук, вълна, смесени.

Финансирането за изграждането на системата ще дойде от продуктовата такса, която производителите плащат на държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда, а количеството отпадък, за чието събиране и извозване ще отговаря даден производител или дистрибутор, ще зависи от пазарния му дял и ще се определя по формула. Бизнесът може да организират дейността сам или да сключи договор със специализирана фирма.

При определянето на броя и разположението на местата за разделно събиране на ООТ ще се отчита броят на жителите в съответното населено място, като системите за разделно събиране ще осигуряват най-малко едно място на 5000 жители. Прогнозният брой на необходимите нови контейнери за 2023 е 2933 бр. От МОСВ са изчислили, че купуването на контейнери възлиза на около 6 452 115 лв.

Към всяка съществуваща Регионална системи за управление на отпадъци (РСУО) е предвидено изграждане на отделна площадка. За нови площадки през 2023 г. ще отидат още 21 267 510 лв. Извозването от населените места до площадките, съхраняването и предварителното третиране на отпадъка ще струва 26 915 816 лв. през 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

3

EA Trash

20.07 2022 в 16:19

Дрехи и обувки изхвърлям в специалния контейнер без някой да ме кара, и много повече от 4кг на година.
Но ако смятат да ми измислят нови задължения мога да им напълня контейнера с хубави ароматни неща...

-7325

2

Като дадат някой лев може и да им се получи замисъла, само с тояга без морков не става.