Изгоненото от Елин Пелин сирийско семейство започна нов живот в село Устина

OFFNews Последна промяна на 07 септември 2017 в 14:23 2810 6

Сирийското семейство, което беше изгонено след грозни протести от Елин Пелин, започна нов живот в родопското село Устина.

Семейство Джабер сами решили да напуснат близкия до София град и да потърсят щастието си на друго място в България.

Отначало били доста притеснени как ще ги възприемат хората в селото, защото нямали представа какво да очакват.

„Но останахме приятно изненадани от хората, на които попаднахме. Тук усетихме, че има демокрация. Хората са прекрасни. Не усещаме никаква дискриминация”, споделя Фахим Джабер пред бТВ.

След като половин година чакаха да получат лични документи от община Елин Пелин, днес болката и обидата от отношението на местните са останали зад гърба им. Фатима признава, че най-накрая се чувства спокойна.

„Може би имахме лош късмет. Не мога да си обясня защо трябваше да чакаме толкова за документи. В Елин Пелин се чувствах се несигурна. Бях затворена в къщи. Спомням си как срещнах един човек на улицата, който бързаше за някъде, а аз си помислих, че ще се опита да ме нападне. Тук всичко е наред. Хората са много дружелюбни. Не сме видели даже нито един, който да ни гледа с лошо око”, посочи Фатима.

В Устина живеят над 2000 души - както мюсюлмани, така и християни. Но за първи път се заселват бежанци. Така се оказва, че Светла Ботева има нови съседи - семейство Джабер. Тя приела новината с изненада и притеснение.

„Когато разбрах, че са сирийци бях малко стресирана. В рамките на седмица ги опознах тези хора и ми станаха любимци. Всяка вечер се събираме тук на нашата маса. Говорим си до късно и много свикнахме едни с други”, казва тя.

Кметът на селото Нели Бундева разказва, че никой не се е оплаквал от сирийското семейство и е убедена, че събитията от Елин Пелин няма да се повторят.

„Съседите също ги приемат добре и казват че са много добри хора. Надявам се да се впишат хората, всичко да бъде нормално”, казва тя.

Дом и работа на семейство Джабер намира Кемал Тинев. Разбира за тяхната съдба от медиите. След като вижда негативното отношение на жителите на Елин Пелин към сирийското семейство, решава да им помогне. Без колебание им предлага работа във фабриката си за обработка на дървесина.

„Не можах да го преживея това да гледам как тези хора страдат и никой не се опитва да им помогне”, казва той.

Тинев обяснява, че в началото е виждал страх и уплаха в очите им, но с всеки ден сирийците ставали все по-спокойни.

Синът на Фатима и Фахим Ахмед вече е намерил нови приятели във фабриката за дървесина, а работата за него е сбъдната мечта.

„Имам опит, защото работих преди време в подобна фабрика, на същата машина. Работата е разнообразна. Подготвен съм и се справям добре. Бях отчаян след всичко, което се случи. Дори не очаквах да открия приятели тук”, разказва той.

Ахмед вярва, че един ден ще има своя собствена фабрика. Днес обаче е решен да научи български и вече взима първите уроци.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

Циклон

07.09 2017 в 17:47

Да те шибат манафите, викторчо. Със задръстеното си virtue signalling един ден либерастите ще затриете света.

4000

2

Циклон

07.09 2017 в 16:11

Щото Родопите не са достатъчно ислямизирани. На много места не можеш хляб да си купиш от магазина ако говориш на български.

На чуждоземците им се осигурява жилище и работа, а младите българи да се оправят сами в чужбина. Подмяната на населението продължава.