Историкът Андрю Робъртс за митовете за Наполеон

OFFNews 26 април 2019 в 00:53 3896 0

Историкът Андрю Робъртс хвърля нова светлина върху Наполеон в грандиозната едноименна тв поредица в три части по Viasat History.

Ето какво споделя самият автор за минисериала, който можете да видите в три поредни епизода в събота, 27 април, от 9:45.

- Кога и как Ви завладяха животът и делото на Наполеон?

- О, винаги съм бил завладян от него, откакто бях може би 10-годишен. През по-голямата част от живота си съм се опитвал да разбера личността му, защото е толкова голяма историческа фигура. Комбинира гения на военен стратег с гения в управлението.

- Какъв е акцентът в поредицата, има ли "исторически новини" в нея?

- Фокусът е върху личността му. Посетихме 10 държави, докато снимахме. Бяхме включително на остров Св. Елена, където Наполеон умира. Минахме по стъпките му, пребродихме бойните му полета. Не се съсредоточихме толкова върху самото му управление, колкото върху човека зад мита.

- Доколко широкоизградената представа за Наполеон отговаря на истината?

- Хората често си мислят, че той е бил нисък на ръст. A не е! Бил е 171-172 см. Точно колкото е средният ръст на френските мъже по онова време. 

Британската пропаганда се опитва да го "смали" - във физически и в исторически смисъл. Така се е загнездила представата за ниския му ръст.

Андрю Робъртс СНИМКА: Viasat History

- Често сравняват Наполеон с диктатори, дори с Хитлер. Вашият портрет на владетеля обаче е различен. Приемате ли го за диктатор?

- Определено е бил диктатор, да. Но не в смисъла на тиранин като Хитлер. Диктатор е, понеже не идва на власт с избори. В същото време се радва на истинска политическа подкрепа от народа.

Не бих го сравнил с Хитлер. На първо място, Наполеон е давал религиозна свобода на евреите, когато е завладявал някой град, позволявал им е да напуснат гетата. Вярвал е в равенството пред закона, в меритокрацията, в свободата да почиташ бог според собствените си убеждения.

- Той е и човек, воден от силни амбиции. Оказали ли са се те в крайна сметка разрушителни за него?

- Амбициите му са били движеща сила, но в амбицията няма нищо лошо, ако е подкрепена с талант, какъвто имаме в неговия случай. Не амбициите са го погубили, а отстъплението от Москва. Отнело му е толкова време да се оттегли от Москва до Смоленск, колкото да стигне от Смоленск до Москва. След една особена битка на 24 октомври 1812 г. той избира погрешен маршрут за оттеглянето на армията си. Резултатът е, че французите са разгромени. От 615 000-те, които влизат в Русия през юни 1812 г., до декември оцеляват едва 95 000. И така неговата армия губи числеността си и почти половин милион от най-добрите си воини. Никой не би оцелял в такава ситуация.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. Каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови