Искат дисциплинарно уволнение за прокурор Костов

Юлиан Христов 13 август 2015 в 15:58 4999 5

Искат дисциплинарно уволнение за прокурор Костов

Отстраняване от длъжност и дисциплинарно уволнение. Това може да се случи на на шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов, ако ВСС установи провинение. Днес административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова поискала от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Костов за допуснати нарушения при изпълнение на наказанието на Росен Петров-Животното. Искането е за отстраняване от длъжност и дисциплинарно уволнение

Както стана ясно днес, с негово постановление Животното е изведен от затвора, където е излежавал тригодишна присъда. Причината - Петров бил тежко болен и се нуждаел от операция. Вместо да лежи в затвора обаче и да се грижи за здравето си, той бил открит на почивка в Несебър, а преди това е забелязан като един от участниците в щурма на зоналния клуб на БФС на Националния стадион „Васил Левски”. 

След проверка шефката на Апелативната специализирана прокуратура поиска образуване на дисциплинарка. Това ще бъде четвъртото производство срещу шефа на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото "Октопод". След прехвърлянето на делото в спецпрокуратурата, Костов наруши принципа на случайно разпределение на делата и на практика се самоизбра за наблюдаващ прокурор по делото. 

През май 2015 срещу него бе открито производство по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. 

През 2014 година са другите две дисциплинарни дела срещу Костов. През април 2014 г. 11 членове на ВСС поискаха наказание за нарушения при случайното разпределение на делата, неетично отношение към колегите и уронване престижа на съдебната власт с медийни изяви. Вносители са Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Светла Петкова, Милка Итова, Васил Петров, Михаил Кожарев, Мария Кузманова, Румен Боев, Каролина Неделчева, Даниела Костова. Другото е отново по искане на Цацаров и е свързано с оказване на натиск над подчинени прокурори по конкретно дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!