Инстинкт за доброта: Наградите на президента Петър Стоянов за гражданска доблест

OFFNews 14 октомври 2022 в 20:02 4394 0

Президентът Петър Стоянов е патрон на наградата

Снимка Искра Ангелова

Вълнуващата церемония се проведе в аулата на НБУ

Днес в аулата на НБУ се случи нещо, което рядко ще видите по телевизиите. Докато медиите ни бълват проруска пропаганда, в препълнената с вдъхновени и развълнувани хора зала един самоорганизирал се инициативен комитет връчи награди на хората, които най-сърцато са помогнали на украинските бежанци. Този комитет е зачел онези хора и организации с големи сърца, които вместо да говорят... са действали.

Церемонията за наградите за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ, идеята за които се е родила през лятото на 2022 г. от общественици и културни дейци под егидата на президента Петър Стоянов, беше особено вълнуваща.

Церемонията се отличаваше от всички други подобни събития най-вече по това, че очите на водещите, на отличените добротворци и на присъстващите в залата бяха пълни със сълзи - от болка и от радост.

„От връчването на тези награди имат нужда не толкова хората, които ще ги получат. Ние като общество имаме нужда от техния пример. За да поощрим доброто. Да покажем, че помагайки на бежанците, помагаме и на нашето общество да развие инстинкт за доброта, даваме пример за базов морал на децата си“, каза президентът Петър Стоянов в емоционално приветствие.

Церемонията беше открита от председателя на настоятелството на НБУ Веселин Методиев. Той подчерта, че събития като днешното бележат големия смисъл в живота и помагат за формиране на националната ни идентичност. Посланикът на Украйна Виталий Москаленко допълни, че добротата е част от тази идентичност на българския народ, който през осемте месеца от началото на войната в Украйна е проявил висша степен на емпатия.

Над 60 са били първоначално номинираните организации и личности за отличието за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. От тях жури с председател журналистът Владимир Йончев, и членове: литературният критик Митко Новков, журналистът Юлиана Методиева и проф. Димитър Вацов от Нов български университет е отсяло 30 доброволци и организации, които първи са подали ръка на бягащите от войната в Украйна. 

Представителите на неправителствени организации и отделните доброволци, които получиха грамоти за гражданска доблест и доброта, са: фондация „За доброто“, фондация „Открито сърце“, фейсбук група „Шофьори - Несебър“, център „Отворени врати за Украйна“, Фондация за солидарност с бесарабските българи, фондация „Смисъл“ (Благоевград), сдружение „Отворени обятия“, Независима доброволческа мрежа (Варна), кампания „Подкрепи украинските студенти“, журналистите Калоян Константинов и Николета Атанасова (БНР), доброволците Юлий Глушков, Данчо Нешков, Лана Петкова, Светлозара Жекова и българският доброволец на фронта в Украйна Иван Калчев – Глиги.

Номинираните са отличени на база подкрепата на бежанците и най-вече на децата сред тях, както и за помощта им към хората, продължаващи да вършат работата си в обстрелваните райони по време на военните действия в Украйна. „Те са истинските герои – тези, които останаха в Украйна, докато около тях падат бомби. Добрите дела на обикновените, анонимни хора са героизъм“, каза Иван Калчев-Глиги.

Наградите пластика на Стефан Иванов, изобразяваща политналата дреха на Йордан Йовковия Серафим и грамота, в категориите „Бизнес организация“, „Личност“ и „Неформално сдружение“, бяха връчени от украинските доброволки Евгения Сергеева, Олга Кусева и Таня Ташева. Пернишкото сдружение „Прегръдки за България“ получи наградата в третата категория. Доброволката Тихомира Методиева е носителят на наградата в категория „Личност“. Издателят Манол Пейков („Жанет 45“) получи наградата в категорията „Бизнес организация“. Пейков благодари за отличието с думите:

„Аз съм само агрегатор на усилията на много хора. Те са художниците, аз съм кураторът. Те са писателите, аз съм само издателят.“ Според Пейков най-прекрасното откритие от всичко случващо се е, че българинът не е апатичен, а състрадателен и добър, "съвременниците ни се връщат към най-доброто от традициите на народа в доброволчеството, което по време на комунизма е било приглушено".

Голямата награда - пластика и грамота, беше връчена от президента Петър Стоянов на председателката на сдружение „Мати Украйна“ Олена Коцева. „Нито една неправителствена организация не би могла да оцелее осем месеца без добротата на българина“, каза Коцева и от своя страна връчи грамота на благодарност на журналиста Владимир Йончев, който с отдаденост и с цялото си сърце през всичките тези месеци помагаше на украинските бежанци...

Церемонията започна с клип за Украйна и значението на добротата с участието на актрисата Койна Русева. Автори на сценария и режисурата на клипа са писателят Георги Господинов и режисьорът Костадин Бонев. В края на събитието беше излъчен откъс от документалния филм на журналистката Искра Ангелова "Майките на Украйна" - той разказва трогателните истории на доброволците и на украинци, намерили втори дом у нас.

Всички номинирани и наградени призоваха да не прекъсва веригата на добротата, защото идващата зима ще бъде тежко изпитание за хората на Украйна.

Искате да знаете повече?

Призът за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ беше учреден през лятото на 2022 г. под егидата на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.). Иницииран е от Граждански форум с участието на общественици и културни дейци като писателите Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Теодора Димова, Здравка Евтимова и Алек Попов, режисьорите Явор Гърдев, Костадин Бонев, Иглика Трифонова, както и университетски преподаватели, журналисти, свещеници и др. Към организационния комитет за наградата се включват и Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб.

Номинациите за отличените са направени на база подкрепата на доброволците и организациите по време на военните действия в Украйна. Част от хората използваха личен транспорт, за да извозват жени и деца от конфликтните зони до различни точки в България, организираха дрехи и храна и подпомагаха процеса на придобиване на статут на временна закрила. И в момента те продължават да помагат на бежанците за записване на деца им в детска градина или училище, намиране на постоянна работа и др., разказват организаторите на инициативата.

Наградата е присъдена в четири категории - за предприемач или и/или частна фирма, за неправителствена организация, за неформална група от съмишленици/социална мрежа, както и за отделни граждани, които със собствен труд и средства оказват максимална логистична и човешка подкрепа на украинските бежанци. Изискването е тези дейности да не са част от рутинните задължения на номинираните, от обичайния им бизнес или проектна дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!