Илинден е - почитаме господаря на бурите Пророк Илия

OFFNews 20 юли 2019 в 06:38 4974 0

Денят на Пророк Илия се отбелязва днес, според народното поверие на Илинден морето взима жертви като курбан за светеца. Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илко и женските варианти на имената.

Денят на Пророк Илия е сред най-почитаните у нас. Народът ни вярва, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разсърди Свети Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Св. пророк Илия бил от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия означава крепост и той показал твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови