И шофьорът ще е виновен, ако му измият стъклата на кръстовище, санкции за разместени пейки в парка

Край на 'Не знам кой е заградил тротоара с кашпи', глобяват собственика на заведението

OFFNews 17 юли 2018 в 07:28 7361 0

Шофьор, който поиска или позволи да му бъдат измити стъклата на кръстовище, ще се третира като нарушител, наравно с чистача. Това предвижда проектът за Наредба за обществения ред на територията на Столична община. 

Съветниците от комисията по вътрешен ред и сигурност към СОС приеха текст, че "който допусне да се извърши нарушение (по определени членове от Наредбата - бел. р.), се наказва с наказанието, предвидено за извършеното нарушение".

Допустителството означава непопречване на извършване/довършване на престъпление от друго лице. В общия случай допустителят допуска и - макар че има възможност, не попречва на извършителя на престъплението, обясни за OFFNews шефът на комисията Иван Илиев. Идеята е, че освен конкретният извършител на действието – например самата фирма, която разкопава тротоар на улицата, отговорност за допустителство носи и този, който е наел фирмата, уточни той. 

В обхвата на допустителството попада и собственик или ползвател на имот в жилищна сграда, който наеме фирма и позволи тя да разбива плочки, например, извън разрешеното за време. Това се отнася за всички видове шум "предизвикан от домашни дейности и от съседи в жилищни сгради, включително за религиозни, политически, търговски, производствени, промишлени, строително-монтажни и ремонтни дейности в работни дни в периода от 22.00 до 08.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа, както и в почивните дни, когато шумните дейности могат да се извършват само със съгласието на засегнатите комшии. 

Член 3 от Наредбата забранява "извършването на строително-монтажни работи (СМР) на строежи в периода от 14.00 до 16.00 часа и от 22.00 до 08.00 часа в работни дни, както и в периода от 21.00 до 09.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа в празнични и почивни дни. Забраната не се отнася в случаите на извършване на аварийни и възстановителни СМР, при бедствия и аварии и при наложителен непрекъсваем производствен цикъл, след разрешение, издадено от кмета на района. Забраната не се отнася в случаите на извършване на СМР на строежи за общински и държавни нужди. При нарушение отговорност за допустителство във всеки конкретен случай в зависимост от доказателствата, може да носи собственикът, ползвателят, владелецът или държателят на недвижимия имот или част от него, на който се строи; възложителят, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна" или техническия ръководител. 

Друг случай на допустителство се отнася до управител/собственик на търговски обект, позволил разполагане на кашпи, за да загради тротоара в близост до търговския обект без предварително разрешение. И още: Физическо или юридическо лице, наело фирма за разполагане на антипаркинг елементи на общински имот, без съгласуване и разрешение от Общината, носи отговорност за допустителство.

Глоба ще плаща и организатор на мероприятие в парк или градина, ако граждани разместят пейките при провеждането му. Наредбата забранява "събарянето и разместването на огради, табелки, пейки или други съоръжения на парковата мебел, поставени в градините, парковете, детските и спортните площадки или на други места за обществено ползване. 

Санкции като допустители ще търпят и собственици на автомивки, ако в тях се използва вода от чешма за общо ползване за миене на колите. Друг пример – собственик/ползвател, който допусне извършването на напоителна дейност от наети лица в негов двор или градина, с използване на вода от чешми за общо ползване, ще носи отговорност за допустителство. 

Използването на питейна вода от водоизточници или чешми за общо ползване за промишлени, производствени и/или други непитейни нужди е забранено. 

Най-ниската възможна глоба в Наредбата е 50 лева, а най-високата - 3 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови