Ако вдигна предна гума на бордюра, това каскада ли е - без глоба от 300 лв. за велосипедисти

OFFNews 16 юли 2018 в 16:33 3105 0

Неприемливо е да бъдем санкционирани за каскади по стълби и бордюри. Трябва да има повече скейтпаркове в София, забранява се нещо, за което няма безплатна алтернатива, заявиха на заседанието на комисията по вътрешен ред и сигурност представители на Скейт сити. 

Съветниците обсъждаха проекта за Наредба за обществения ред на територията на Столична община.

Скейтърите недоволстват от думата каскада в текста, защото тя може да се тълкува по различен начин от органите на реда и да доведе до глоба от 300 лева. Комисията реши, че забраната за каскади ще се отнася само за пейки, огради, парапети, детски площадки и т.н., но няма да се простира върху бордюри и стъпала. 

Заслугата за това бе и на общинския съветник от БСП Николай Николов, който предложи поправката. 

"Поисках да разбера дали ще бъда глобен, ако ми се наложи на места по булевардите на София да се кача с велосипеда си на тротоара и след това в движение сляза от бордюра на велоалеята. Това мое действие ще бъде ли смятано за каскада, коментира Николай Николов след заседанието на комисията.

Дори днес дойдох в Столична община с велосипед. На няколко места, заради ремонтите ми, се наложи да се кача на тротоара и после пак да се върна на платното. Естествено, не съм слизал от велосипеда си, за да го сваля от бордюра. Затова попитах дали в тази ситуация бих бил глобен между 100 и 300 лева, когато приемем Наредбата. Не получих отговор на въпроса. По тази причина настоях от точката да отпаднат каскадите на бордюри и стъпала. Мисля, че беше съвсем логично да се случи това, тъй като тази точка е предпоставка за несправедливо санкциониране основно на колоездачите. А нали, в крайна сметка, целта ни е да мотивираме повече граждани да ползват този екологичен транспорт, вместо автомобилите си, обясни Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови