Гунев окончателно е отстранен като подуправител на БНБ

OFFNews 11 декември 2014 в 17:05 3309 2

Цветан Гунев

Софийският апелативен съд потвърди отстраняването на Цветан Гунев като подуправител на БНБ, решението е окончателно.

Преди седмица същото решение взе и Софийският градски съд (СГС), но шефът на банковия надзор в БНБ имаше право да обжалва. Гунев го направи, но апелативните магистрати решиха да потвърдят определението.

Гунев коментира пред журналисти, че ако за шест месеца той е в невъзможност да изпълнява задълженията си, то по закон парламентът ще трябва да назначи нов подуправител.

"Не знам защо съм неудобен", коментира още отстраненият подуправител на БНБ

Прокуратурата поиска отстраняването от длъжност на Гунев, защото смята, че служебното му положение ще попречи на обективното и пълно изясняване на делото.

Цветан Гунев е обвиняем от 16 юни, тогава от прокуратурата съобщиха, че той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

През юни в разгара на кризата с КТБ от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия.

Оттам уточниха, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews